NAMN IGEN

Och så fanns det bara där framför mig, en kväll. Ett namn som gav mersmak, som kändes ännu mera rätt än så många andra. Namnet som känns så rätt fastän vi ännu ej mötts, bebisen och vi. Och även maken verkade tycka namnet var fint.
Det var som med Alvin. Jag som bar honom inom mig då, visste från den dagen jag träffade rätt på namn, Alvin var en Alvin och han är en Alvin än idag även som person.
Lova fick sitt namn på BB men hennes Maria Alice var satta de med från tiden i magen men främst för att de funnits i släkten.


Ett annorlunda namn har nu fastnat i hjärtat, och de jag frågat som är i våran ålder har tyckt det varit ett vackert namn.
Den äldre genarationen lär kanske få koögon och skrämselhicka kan jag tro om vi väljer namnet.
Sällsynt här på Åland ,en även i Sverige men med en vacker betydelse. Så var det dilemmat jag förr råkat ut för, någon bekant tar namnet eftersom de ej vet att man tänkt att använda det. Avslöja namn eller inte blir därför frågan, när man så väl börjat tycka om namnet vill man inte bara släppa det eller dela det med en bekant med jämngammalt barn, men vill ju vara lite själv om namn ett tag. Liksom inte få någon härmar-känsla.


EN smårolig sak är iallafall att namnet egentligen är både ett kvinno och ett mansnamn. Ett unisexnamn från första början. På så vis avslöjar man inte direkt VEM det är som ligger i magen som om jag skulle säga Frida eller Pelle (taget ur luften) och därmed visste alla könet direkt. Och andra sidan vill man inte höra en massa skräp om namnet av anhöriga som inte tycker om det eftersom det känns främmande och nytt och sådant många verkar råka ut för oavsett vad de nästans väljer för namn. Och om de ändå kunde tycka tyst men de vill gärna högt och ljudligt dela med sig av sin åsikt åt lyckliga nyblivna föräldrar men det är nog bara att stänga öronen inför dessa åsikter.


Idag får ju många barn ovanligare namn och de kommer inte att sticka ut så värst mycket ändå vare sig på dagis, skola eller jobb i framtiden.
Någon sa också åt mig att har man dessuton ett helt vanligt "tråkigt" sson - efternamn som just Jansson, Karlsson, Andersson osv så kan man gott ta ett namn som är annorlunda och inte ett beige namn som Karin eller Johanna eller så.


Namnet passar också ihop med de övriga syskonens namn, Lova och Alvin. Jag får se, kanske vi berättar vad det är för ett lite annorlunda namn vi fastnat för.
Hur har ni andra gjort med namn ni fastnat för? Har ni berättat, varit tysta, blivit (nu kallar jag det bestulen) "bestulen på namn" av bekant-släkt som fått barn i samma veva?

Kommentarer
Postat av: Sanna

Hej Anna-Maria!

Vi har nog alltid berättat före dopet vad vi tänkt döpa barnen till. Känner bra igen det där med att människor tycks ha ett behov av att framföra sin åsikt angående namnet man valt. Varför vet jag inte eftersom det inte för något gott med sig att ge negativa kommentarer i sådana lägen. Om man vet att ens åsikter bara kommer att såra så kan man vara tyst tycker jag, ja om man inte blir tillfrågad :-) Men man kommer väl aldrig i från det där med att det finns de som inte gillar ens val även om man väntar till dopet. Då snackas det efteråt. Men de har ju inte längre möjligheten att försöka få en att byta namn förstås. Roligt med ett unisex namn på barnet, vi har också det på minstingen trots många protester..hahaha. Förstår faktiskt inte alls varför man anser sig ha någon rätt att lägga sig i andras val av namn till barnet..vad har man att göra med det liksom? Men man ska väl inte förstå allt..Hursomhelst, lycka till med bebis och namn och "tyckande" människor. Vad ni en väljer så blir det bra så länge ni håller er till det ni tycker.

2011-02-28 @ 08:59:07
Postat av: MrsTroll

Vi sa aldrig namnen, behöll de för oss själva.

Men visst kunde vi bolla förslag med släkten för att se reaktioner på andra alternativ men namnen vi hade högst upp på listan var vi tysta med. Nu har de blivit "ovanliga namn" (iaf här i Sverige), inte meningen. Vi gjorde de som kändes rätt för oss och valde namnen som passade barnet. Andras åsikter har som inte berört oss så mycket, eller så har vi kanske så pass artiga runtom oss.

2011-02-28 @ 09:02:51
URL: http://mrstroll.wordpress.com
Postat av: Lotta

När min sambo o jag väntade vårt första gemensamma hade vi bestämt Elsa långt innan hon ens blev till (eller ev en Emil!). Tre dagar innan hon föddes kom en annan Elsa till världen här, men vi valde att vår flicka skulle heta Elsa iaf. Nu är de 6½ och är bästisar. Går i samma förskoleklass och vi bor bara några hundra meter från varandra. Dessutom heter den andra flickan Nord och vår heter Nordling, haha. Så kan det gå ;)

2011-02-28 @ 09:06:45
URL: http://esmeralda71.blogg.se/
Postat av: Camilla

Måste fnissa lite åt Elsa historien! Elsa är ett fint namn :)



Vi drog ut på det med att berätta, just för att ingen skulle "norpa" det. Med risken för att bli de som skulle ha härmat sen istället! Men det blev varken eller, som tur var! Gör som ni tycker känns bäst!

2011-02-28 @ 09:44:48
Postat av: Beatrice

När vi väntade vår" Felix "så hade vi endast 1 namn på kille och det var Jack

Felix kom nog dom 2 sista dgr

men då 1998 hade vi Jackie, Kelly, Julia Felicia , släktnamnen snurrade redan ,



Sedan då "Nellie " kom 2000 hade endast Nellie

eller då Max, Lukas men det hade blivit max !!!



Så Felix Åke Ronny

Nellie Erica Linnèa

Postat av: Annica

Hade ett flicknamn på lut när jag väntade äldsta..Sarah var det. Fick en grabb så flicknamnet lades på hyllan till ev syskon om det hade blivit flicka. 2 år senare tog min bror namnet av mig till deras dotter. De hade "sugit" på namnet sedan jag nämnde det. Så efter det teg jag när jag fick barn igen vad jag hade tänkt för namn för nästa.

2011-02-28 @ 09:56:43
Postat av: Karro

Jag valde att mot slutet av graviditeten berätta att vi hade Lovisa och Axel som favoritnamn. Jag var så rädd för att någon annan nära bekant skulle välja något av de namnen. Vi klarade oss och jag har inte en stund ångrat att vi "avslöjade" namnet, så nu har jag en liten Axel här hemma hos mig.

2011-02-28 @ 12:47:48
URL: http://karolinaakerblom.blogspot.com
Postat av: Maria Nilsson

Alla har nog faktiskt någon gång haft åsikter om namn. Läste på nätet att en man skulle ge sin dotter namnet Facebook.

Jag tror att ibland har folk åsikter om namnet därför att de tänker på att barnet kan bli retad för namnet.

Vissa namn är säkert söta när barnen är små, men som någon tidigare skrivit, det ska även passa en vuxen man eller kvinna.



Det här är bara mina åsikter och kanske är det en liten generationsfråga. Vad tycker andra som är i generationen mormor och farmor?

2011-02-28 @ 13:18:44
Postat av: Ulrika

Vi har 2 barn en flicka på 6 år som fick namnet Stella redan i magen. När vi väntade tvåan så hade vi väldigt svårt att hitta namn men så ramlade vi båda över namnet Titus som ju är ovanligt men vi älskade det från första stund. Många hade åsikter i början vi berättade att det skulle bli just det namnet om det blev en pojke innan han föddes så på det sättet hade alla vant sig när han föddes. Lycka till!

2011-02-28 @ 15:16:29
Postat av: Johanna

Bägge barn har fått sina namn redan i magen. Med ettan visste vi inte kön men var helt hundra på att det var en flicka. Aaron däremot visade hela härligheten vid ultrat & eftersom vi då oxå trodde helt hundra på en fröken till, så blev det att fundera om.

Ingen har i alla fall rakt åt oss kommenterat barnens namn men hade nog inte registrerat det, för tar inte åt mig av folks kommentarer.

Men har varit med om (i nära vänkrets) att det diskuterats namn & så har någon "stulit" kompisen favoritnamn, så förstår varför man inte vill berätta.

2011-02-28 @ 20:18:26
URL: http://strandbyudd.blogspot.com
Postat av: Tina

Jag blev bestulen på "mitt" namn. Jag heter själv Tina Marie Evelina och jag har alltid sagt att en framtida dotter skulle heta Evelina. Det visste alla mina vänner om. Likt förbannat valde en vän till mig det namnet till sin dotter medan min ännu låg i magen, och hon tyckte att "det inte var så farligt, för två kan ju heta samma" medan jag kokade av ilska. En del säger jag inte hade rätt att vara arg, men känslorna kom ändå. Jag sa dock inget, mer än "men du visste ju att det var mitt namn!". Det som gör lite extra ont är att hon eg ville ha ett annat men att de tog Evelina för att hennes man ville det, så för henne var det inte absoluta, bästa namnet ändå. Jaja. Vi valde att se oss om efter andra namn och nu är jag ju så glad att vi hittade namnet Lyckeli. Förutom Lyckeli heter vår förstfödda Ingrid Astrea Evelina. Ingrid efter min mormor och Astrea efter min mans mormor. Och så kom Evelina med på ett hörn. :-) Vår son heter Benjamin Marcus Villard Stig. Marcus är det min man heter, Villard hette min morfar och Stig är min mans pappa.



Vi var hemliga med barnens namn tills de kom ut. Dels för att vi inte hade bestämt helt och inte ville på påverkade av vad andra tyckte, dels för att vi kände på oss att namnet Lyckeli skulle uppröra en del och det är svårare att säga ngt negativt då vi faktiskt redan valt det åt vår dotter än då hon ligger i magen och man diskuterar namn. :-)



kramar!

2011-02-28 @ 22:12:57
URL: http://www.troll.bloggagratis.se
Postat av: Åsa o Lovis

Själv funderar jag på namn till valp och eftersom mina tidigare hundar har människonamn ska kommande valp åxå få det. Just nu är jag inne på Hedda eller Eli. Fast det kan lika gärna bli Sidda, Maya eller Tiila. Svårt det här...



Jag har svårt att hålla tyst, så jag avslöjar namnen. Skulle säkert göra det även om det var en bebis som skulle döpas.

2011-03-01 @ 11:25:21
URL: http://www.toktassarna.com
Postat av: Jill F-F

B hette Hugo i 9 månader, vi var stensäkra på att det var en kille:) Skulle det komma en tjej så var Céline givet, men 5 månader innan B föddes så döptes makens systerdotter till Céline, det var duktigt surt då. Men jag är glad att det kom en tjej och då jag låg med henne på magen så var B ett givet namn, fanns inte med alls bland våra förslag innan o maken hade typ aldrig hört det namnet=)

Med F hade vi flera alternativ, Melvin, Edvin m.m. Men efter ett tag bestämde vi oss för F:)

Benji hette Benji långt innan han föddes, i stort sett från början.

2011-03-01 @ 17:58:16
Postat av: Moa

Jag har ju inga barn, men har haft favoritnamn sedan tio år tillbaka eller liknande... Tove och Nora för tjejer, de har hängt med sedan jag var fjorton. Sen när det gäller killar har jag bytt lite fram och tillbaka, men jag gillar hugo (som blivit väldigt vanligt nu, tyvärr...), casper och edvin. jag har nog alltid varit väldigt öppen med vilka namn jag tyckt om och hoppas ingen kommer sno dem ;) jag har sedan länge också bestämt att om jag får en dotter ska hon ha farmors eller min fasters (dog när hon var tre år) namn som andranamn. nu fick mitt kusinbarn farmors namn som tilltalsnamn men eftersom jag bara vill ha det som andranamn känns det rätt lugnt ändå. det dröjer väl ett tag (några år iaf, det är ingen som tänker på det än, haha :p) innan jag och min kompiskrets skaffar barn men vi får väl se hur det blir då...



kul att ni hittat ett fint namn! och ovanligt också. jag gillar när namnen är ovanliga, tyvärr är jag väl i generationen som fastnar för de där namnen som kommer nu och blir vanliga. tove trodde jag skulle klara sig från topplistorna efter att det åkt ner men sen kom det tillbaka igen... jaja.



kram

2011-03-01 @ 19:51:40
URL: http://legobit.bilddagboken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0