SOMLIGA NJUTER

Somliga njuter av att en fredagskväll dricka vin eller kanske en drink, det är inget för mig. Däremot är jag svag för sötsaker, och chips. Jag är en onyttig människa kort sagt. Fast jag röker inte.
Jag är dålig också på att äta frukt och grönt enligt de mängder man egentligen borde. En banan här och ett äpple där, någon gurkskiva och en tomatbit på en smörgås. Eller lite pastasallad ibland.


I min familj åt vi egentligen inte så mycket sallader eller massa variende mat. Där var det mest kokt potatis och kött. Korvsoppa och en och annan broiler och köttfärsås osv. Jag tänkte att jag skulle berätta om den elake ungtuppens öde i min blogg men vid närmare eftertanke låter jag bli, trots att det är ett minne från min barndom, jag kan dock avslöja att han var en mycket god ungtupp.

Så att man bildar sina barns matvanor stämmer nog ganska bra. Mina barn har nog möjlighet att äta sallader om de vill eftersom jag i vuxen ålder nog kan tycka att det är gott. Men även de föredrar bara herr gurka och den röda fina tomaten. Inte ens majs fast det smakar sött liksom ärter går hem hos dom. Dock är jag inte en grubblande mamma att jag grämer mig över att de kommer att få vitaminbrister och andra åkommor. Lovas cancer beror absolut inte på att hon struntat i att äta mammas roliga morotsstavar även om hon kan ta sig en tugga eller två av dom. Nej Lovas cancer beror enbart på hennes neurofibromatos. Man vet ju annars inte heller varför barn drabbas av cancer. Vuxna vet man, men inte barn.


Åter till det med att njuta av livets goda. Jag är glad att jag åtminstone äntligen kan njuta för det fanns en tid, på många år då detta var omöjligt för mig. Jag har haft en väldig problemmage där jag inte kunnat äta all mat som severats, vare sig det varit grönt, kött eller fisk eller vad som helst.
Många läkare förundrades min mage och jag har även opererat bort min galla i 13 årsåldern redan för gallsten. Ja och den innehöll 2 stenar b.la. Och 13 år ja det var precis vad jag var. Här på Åland förnekade dom att barn kunde ha gallsten i min ålder då vi undrade över mina anfall. I Åbo har dom opererat 5 åringar sa dom, för samma sak. Det krävdes mycket " gap och skrik " för den remissen men till slut fick vi ut den och vem vet hur länge jag varit sjuk annars, ätit onödiga mediciner, gjort flera gastroskopier, ultraljud och blodprover och som mest åt jag 12 tabletter om dagen. Jag kunde fylla ett normalstort köksbord med pillerburkar jag ätit. I onödan.


Jag har haft " diagnosen " magkatarr många gånger under tonåren. Mått mycket illa ofta, och oftast nattetid.
Nu efter att barnen kommit har jag börjat må bra i magen, det är sällan jag mår illa nuförtiden. Därför passar jag på att ta igen det jag missat, de goda pizzorna jag inte kunde äta som barn, eller fredagschipsen. Eller hamburgaren mitt i veckan. Eller bara en god kryddig biff med vitlöksgratäng.
Om man inte mår bra i magen mår man inte bra överhuvtaget. Varför min mage var så strulig vet nog ingen men jag förvånas inte om det har bakomliggande orsak som just neurofibromatosen där med. Så därför tänker jag med gott samvete äta en påse chips ibland eller några kakor nu och då. För just nu mår min mage bra.



Kommentarer
Postat av: Carina

Ja man ska unna sig och har ,man haft problem med magen o nu kan äta så varför inte käka på bara :) livet är för kort för att låta bli livets goda :)

Kram

2009-11-15 @ 04:16:10
URL: http://ina2girl.blogspot.com
Postat av: Toja

Här har du en till med problemmage ... 11 år gammal fick jag diagnosen dagar från magsår, slemhinnan i magen var mycket skör då .. hade haft ont så länge jag kan minnas :(har både mag och tarmkatarr, numera är det mest tarmkatarren som märks av. Periodvis funkar allt tipptopp och sen går inget :( så fibrer, frukt och grönsaker är ingen höjdare för mig, magen rasar tvärt :( men cigg.verkar gå bra :)) man måste ju prioritera brukar jag säga!

Känner annars igen din barndomsmat, vi hade griskotlett med ris som lyxmat, annars var det bara basic, rårivna morötter och apelsiner som grönt osv.

2009-11-15 @ 18:24:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0