VÄNTAR OCH VÄNTAR

Jag väntar och väntar på min nya fina kamera som just nu ligger i postens sortering. Jag hoppas den nått Åland idag eller imorgonbitti. Då har jag den iallafall tills helgen.
   Inga böcker idag heller. Dom kommer nog garanterat imorgon då.Eftersom de är skickade från adlibris. Just nu har jag ingenting alls att läsa. Skall gå och lägga sonen i vagnen nu.

UTMANAD

Jag är återigen utamanad och denna gång av misscanis blogg.

Klädbutik - Åt mig blir det mest H&M. åt barnen olika webshoppar som säljer dansk o svensk design samt Lindex
Inredningsbutik -Ikea skulle jag vilja ha på ön men annars blir det lite överallt ifrån.
Godis - Choklad
Stad/ort - Jomala ligger mig varmt om hjärtat och sedan Finström och till sist Mariehamn.
Dryck - Juice,mjölk
Musik - Blandat
TV-serie - Följer ingen speciell just nu,
Film - Magdalenasystrarna är riktigt bra
Träning - Promenader
Bakverk - Det mesta
Kaffe - Nej. Men förut drack jag kaffe med liiiite socker i. Borde väl börja igen för kaffe ÄR gott.

ÅKPÅSEDILEMMAT ÄR ÖVER

Det blir en eisbärchen åkpåse åt min son. Den går att öppa nedtill också och så är den drygt 100 cm lång. Så det är 20 cm till godo i den minst. Hål för 5 punkts sele.

 Bild lånad från Amauti


MIN NYA KÄRLEK

Idag hittade jag min nya kärlek. Kanske inte den vackraste men hon är fin ändå och kommer garanterat att få sällskap av flera vänner i sin sort.


LÄNGTAR SÅ

Just nu längtar jag bara efter en sak. Min nya kamera. OH vad roligt det skall bli och komma igång igen. Kollat på gamla kort jag tagit med min kompakta digital och längtar sjukt mycket. Usch vad hemskt det är att vilja ha en sak så mycket. känns nästans som att vänta på en baby.

Bjuder en gammal bild frn 2006 jag tog när jag just lärt mig fota macro.
En tagetesknopp.


OPERATION STÄDNING

Operation städning. Iallafall tappra försök. Har diskat och tvättmaskinen går. Faktiskt har jag hunnit och klippa min dotter till frisören och handla också...
Jag har handlat 6 kycklingfileér för 3.90€ asken för det var rabatt på dom idag. Så idag får vi se om jag kan komma på något gott med dom till middag.
Jag tycker kanske inte att jag hinner så mycket som jag vill men faktum är att om jag ser över allt jag gör så hinner jag mycket mer än jag själv anar.
Liskom jag har hunnit sitta här också, gå med sonen i vagnen så han fått sova,diskat och tvättar och handlat och varit till frisören osv. jag borde förståss städa reält mycket till men just nu känns det återigen som ett moment som inte är sååå viktigt för det blir fort stökigt igen med mina små.
Lova är dessutom ledig på fredagar från parken. och idag har hon varit underbart snäll och lugn och inte alls trotig. Jag älskar denna dag ännu.

CANON EOS 400D

Jag har en Canon EOS 400D i mina händer snart förhoppningsvis. En digital systemkamera. Har bara haft en Finepix kompakt innan.(Och en analog haha)
Jag har fotat i 3 år nu men tappat intresset lite då den gamla kameran inte ger vad jag vill fast jag vet att jag kan få till kort med den. Igårdagens inlägg kan ni se en foto på Lova och kanske förstår bättre varför jag vill satsa på något dyrare nu. Jag vill vidga mina vyer mer radikalt och börja testa med systemkamera. Jag hoppas jag hittar hem med denna. Iallafall ett tag.


UTMANAD

Har visst blivit utmanand av Pennyes blogg (http://pennye.blogg.se/ )
  • Svara på alla frågor
  • Välj ut 4 personer som du vill ska svara och utmana dem i deras bloggar, be dem läsa din.
  • Låt personen som utmanade dig veta när du svarat på utmaningen.

Vilken mat äter du ofta?
Köttbullar och pastasallad och annan vanlig husmans

När du är på kalas, är du den person som sitter eller du hjälper till att duka av?
Bådeock

Var sitter du helst när du bloggar?
På en stol,har en stationär dator

Köper du ofta Triss?
Nej


Vilket land eller stad har varit din bästa semester?
Pinsamt men har inte alls varit utomlands

Vilken TV-kanal tittar du på mest?
Har bara skitkanaler


utmanar

http://tumadre.blogg.se/
http://ungmamma15.blogg.se/
http://metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.2309206 

http://misscani.blogg.se/
 


ROLIG POST IDAG IGEN

Idag kom allt detta roliga i postlådan.

Småfolkmössa åt Lova och vantar åt Alvin i små storlekar. Lindex pyjamas och Body från serien 5 myror åt Alvin och en Lindextröja i ekologisk bomull åt Lova.

  www.lastenmetsola.fi

 Inropad på
www.huuto.net

 Inropad på
www.huuto.net 

               Lova i nya småfolkmössan och sen kan ni skymta nya tröjan också.

ÖJAKAKA

Tänkte bjuda på ett recept jag bakade idag. Jag har bakat det en enda gång förut i mitt liv och det var nog 1994 eller 95.i skolköket. Samt att jag köpt några bitar som såldes på en loppis med bakverk förut. Det är en riktigt god kaka kan jag intyga och lätt att svänga ihop och ändå se profsig ut. Nåja kanske inte på mina bilder då...

ÖJAKAKA

Smet

2 ägg

2 dl socker

300 gr. margarin

6 dl. vetemjöl

5 tsk bakpulver

Fyllning

Lingonsylt eller lingon

200 gram margarin

4 dl socker

4 dl havregryn

4 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker,smält margarinet och rör ner.
Blanda vetemjöl och bakpulver,rör ner i smeten. Bred ut smeten i en långpanna och strö över lingon el. lingonsylt.
Blanda margarin,socker,havregryn och vaniljsocker och smula ut över kakan. Grädda i 200 gr. i  c.a 20 min.


BÖCKER

Jag är ingen bokmal men ibland händer det att jag läser en bok. Jag brukar numera beställa hem dom från http://www.adlibris.com/ och det är så skönt att kunna titta på nätet på kvällen i lugn och ro vad man vill ha hem så kommer dom i lådan bara och så betalar man en faktura som medföljer. Igår beställde jag 4 nya böcker.
Jag har bl.a beställt Anhörig av Katerina Janouch och Mamma sa att jag var sjuk som handlar om Julie Gregory som blev överlevde Münchhausen by proxy och Till sista andetaget med en kort beskrivning...

"Tvååriga Renee Goode hade roligt med sina systrar och kusiner på pyjamaspartyt hemma hos sin pappa. Nästa morgon var hon död. Obducenten kunde inte fastställa orsaken. Men hennes mamma Annette och mormor Sharon var övertygade om att Renee blivit mördad av sin egen pappa. Renees stilige och charmige pappa Shane var en manipulativ och okänslig man som efter separationen från Annette var totalt ointresserad av Renee fram till dagen då han tog en livförsäkring på henne, värd 50 000 dollar & Efter en lång kamp lyckades Sharon dra Shane inför rätta och genomdrev att Renees lilla kropp togs upp ur graven. Vid en andra obduktion avslöjades det som Sharon misstänkt hela tiden: att Shane Goode hade mördat sin egen dotter, för pengarnas skull".

Den tredje minns jag ej titeln på men den handlar också om en dotter som blir illa behandlad av sin mamma under sin uppväxt med alkoholmissbruk,misshandel osv.

Jag är jätteintresserad av verklighetsbaserade böcker så jag tror jag får en spännande höst att läsa allt.

KÖTTBULLAR OCH COLAGE

Idag var jag huslig. Jag rullade och stekte köttbullar riktigt från grunden. För visst är sådana köttbullar dom godaste om man jämför med köpta. Och rullar man själv vet man att det är 100% kött iallafall och inte något motsvarar köttprodukter. Dottern var hos farmor idag så jag har inte hunnit fota henne så mycket. Hon är inte alltid så nära till hands som sonen som jag gjorde ett kollage över igen. Dock ser man kanske inte så bra här men de enskilda korten är fina på honom.

Förutom kollaget fick jag en mössa på posten åt honom också. En rånarluva från Molo den med. Jag vann den på huuto för ett tag sedan och idag kom den.
 

ÅTERFUNNEN PLÅNBOK OCH MOLO

Jag har återfått den....min plånbok jag tappade igår.Och allt fanns kvar i den. Än finns det ärliga människor. Tack för det.
Sonens superläckra Mologummistövlar kom idag. Jag kommer att uppdatera bloggen senare ikväll med bilder och annat smått och gott. Men tills dess kan ni titta på dessa skönheter.Molo gummistövlar 20€ på rea från  www.miniq.fi

ÖPPNA GÅRDAR

Idag har vi kollat öppna gårdar. Bondgårdar och äpplen och halmbalar. Barnen tyckte det var roligt. Jag själv tyckte det var OK.
Vi var in i en ladugård och kollade på när kossorna mjölkades med såna där maskiner och det var fina kor. Lugna och stilla och inte någo råmanden fast de va en massa folk där.
Lova red på en häst också.
Imorgon skall vi på kalas. Jag trodde aldrig vi skulle bli bjudna och blev både snopen och glad. Eller det är Lova som är bjuden. Jättekul.
Nu skall jag fortsätta ha magknip och sen skall jag se Lilja 4-ever igen.

FOLK GÖR SIG LUSTIGA ÖVER SJUNGADE DS PÅ YOUTUBE

Har inte folk bättre för sig än att sitta och skriva elakheter om en med DS som sjunger. Vilka fula kommentarer liksom... undrar om dom skulle våga vara lika fräcka och säga dom öga mot öga och man undrar vem som har minst förstånd när man läser alla spydigheter. Man blir ju både arg och ledsen. DSmänniskor må vara annolrunda oss friska men knappast att dom skulle sätta sig och vara elaka medvetet. Usch för er som skriver och gör er roliga över sjuka och annorlunda människor. Det är ni som har en störning och ingen annan.

www.youtube.com/watch?v=yZNgqVInQGw

STÄDA STÄDA VARJE FREDAG

Nå kanske inte riktigt. Men jag har diskat iallafall och tvättar en maskin tvätt. Försöker få ordning här hemma men det känns nästans omöjligt numera. 2 vildbattingar sprider omkring mer än jag hinner stuva undan och någon hjälp vill de sällan ge mig. Numera har jag sakta mak låtit saker "försvinna" så det blir lite mindre leksaker att hålla ordning på. Dom hinner ju inte ens leka med hälften av allt dom har. Jag borde sätta allt i en enda stor säck och lämna till RK eller Emmaus typ. Sådana känslor får jag ibland.
Jag måste torka köksolvet idag också. Är massor massor jag borde. Och av någon underlig anledning hamnade jag här.
Dags att återgå till verkligheten.

MIN NYA JACKA

Min nya fina höstjacka. Mitt ansikte får ni inte se för jag såg ut som jag trillat ned från skyn.Jacka från H&M webshop 19.90€

POJKAR FÅR VARA TUFFA & DET FÅR INTE FLICKOR

Lova passar superbra i sin nya skinnpaj från H&M.s pojkavd. Däremot är den ju märkt i fodret H&M BOY så man riktigt kan se att en flicka inte passar i skinnpaj. Men det tycker jag är fel. Jag har ägt skinnpaj i snart 15 år jag. Min första införskaffades i 14 årsåldern och nu har jag en annan som jag inte just använder mer. På något vis känner jag att jag passerat den tiden med äkta rockabillyskinnpaj.
Nu skall jag spåna riktigt på om det blir den rosa mössan med röda äpplen från småfolk eller inte.Tror den skulle bryta av ganska fint mot den mörka jackan men samtidigt är den gröna mössan nästans finare.
Jag uppdaterar om vilken det blir om det nu blir.Skinnpaj från H&M webshop 50% på rean och under höstens meandikollektion. Finns på www.meandi.se el. fi

ETT LITET ÄPPLE OCH H&M BOY

Ett litet äpple under vagnpromenaden med sonen till lunch, duggregnade ute. Lova är i parken. Har postat paket idag och hämtat ut paket också. En skinnpaj åt Lova som egentligen är för pojkar enligt märket H&M BOY i nacken.
Japp. Men eftersom jackan är tuff så får Lova ha den iallafall. Kanske med nån tuff mössa till. Har spanat på en småfolkmössa i rosa och rött.
Jag fick mig också en jacka. Brukar ha c.a 36 i jackor men den va nog bra men lite för trång i armhålen. Varför syr de in dem där för? Jag är smal sen förut men enligt Kina skall man vara ett benrangel för där var den tillverkad. Den är väldigt snygg iallafall och har redan fått höra vilken fin jacka och då hade jag den bara av på av och an.
Bilder dyker väl upp innan kvällens slut.

HÄRLIG POST IDAG

Jag älskar att få rolig post. Idag var en sådan dag. Här kommer det jag väntat på och lovat att visa er.
Höstens nya Mololurvoverall. Underbar kulör och Alvin har redan fått positiva kommentarer för den i Lovas lekpark.

  

Mololurv 56.90€ inköpt på www.pompox.fi

ÄR DU REDO ATT BLI FÖRÄLDER?

ETT PRAKTISKT TEST:
Är du redo att bli förälder ?

Test 1:
Kvinnor: För att förbereda dig för moderskapet - ta på dig en morgonrock och knyt fast en säck bönor på magen. Låt den sitta kvar i nio månader. Efter nio månader tar du ut tio procent av bönorna.

Män: För att förbereda dig för faderskapet - gå till apoteket, töm innehållet i din plånbok på disken och uppmana personen i kassan att ta för sig. Fortsätt sedan till stormarknaden och ordna så att din lön kan betalas ut direkt till dess huvudkontor.

Test 2:
Ta reda på hur nätterna kommer att bli. Mellan fem och tio på kvällen går du runt i vardagsrummet med en blöt påse som väger mellan fyra och sex kilo. Klockan tio lägger du ner påsen, ställer klockan och går runt i vardagsrummet med påsen till klockan ett. Ställ klockan på tre. Eftersom du inte kan somna om går du upp klockan två och tar något att dricka. Gå och lägg dig 02.45. Gå upp när väckarklockan ringer klockan tre. Gå omkring och sjung i mörkret fram till klockan fyra på morgonen. Ställ klockan på 05.00. Gå upp. Laga frukost. Håll på med detta i fem år. Och se glad ut.

Test 3:
Gröp ur en melon och gör ett litet hål i sidan på den, ungefär en golfbolls storlek. Häng sedan melonen i ett snöre, fäst i taket och låt den svänga från sida till sida. Ta en sked uppblötta frukostflingor och försök sedan mata den svängande melonen samtidigt som du låtsas vara ett flygplan. Fortsätt tills hälften av flingorna är slut. Tippa ner resten i knät. Nu är du redo att mata en ettåring. Som förberedelse för lite större barn smetar du kaviar i soffan och sylt på gardinerna. Göm en fiskpinne bakom stereon och låt den ligga där ett par månader.

Test 4:
Att klä på småbarn är inte så lätt som det kan verka. Börja med att köpa en bläckfisk och en nätkasse. Försök lägga ner bläckfisken i nätkassen så att inga av armarna sticker ut. Tillåten tid för detta: hela morgonen.

Test 5:
Glöm sportbilen och köp en Volvo. Och tro inte att du kan ställa den fläckfri och glänsande på garageuppfarten. Familjebilar ser helt enkelt inte ut så. Köp en chokladglass och lägg den i handskfacket. Låt den ligga. Tryck in smågodis i bandspelaren. Smula sönder ett storpack chokladkex i baksätet. Dra en kratta längs bilens båda sidor. Så där. Perfekt!

Test 6:
Träna på att gå ut. Vänta utanför toaletten i en halvtimme. Gå ut genom ytterdörren. Gå in igen. Gå ut. Gå in igen. Gå ut och ta några steg på trädgårdsgången. Gå tillbaka. Gå nerför gången igen. Gå mycket, mycket långsamt på gatan i fem minuter. Stanna och inspektera noga varje cigarettfimp, tuggummi, smutsigt papper och död insekt längs vägen. Gå samma väg tillbaka. Skrik att du inte tänker vänta längre tills grannarna kommer ut och stirrar på dig. Nu är du redo att gå ut med ett litet barn.

Test7:
Åk till stormarknaden med något som äger största möjliga likhet med ett förskolebarn - varför inte en fullvuxen get? Om du tänker skaffa fler än ett barn tar du med dig flera getter. Ordna din veckoinköp utan att förlora getterna ur sikte. Betala för allt som getterna äter eller förstör.

Test 8:
Lär dig namnen på alla figurerna i Teletubbies eller Power Rangers. När du upptäcker att du står i duschen och nynnar på signatur- melodin till Björnes magasin har du kvalificerat dig för att bli förälder.

Test 9:
Ett mycket gott råd är att upprepa allting du säger minst fem gånger.

Test 10:
Innan du slutligen bestämmer dig för att skaffa barn ska du söka upp ett par som redan är föräldrar och kritisera deras uppfostrings- metoder och brist på tålamod, och för att de låter sina barn löpa amok. Ge dem goda råd om hur barnens sovvanor, potträning, bordsskick och beteende i stort kan förbättras. Passa på att riktigt njuta - för sista gången i ditt liv sitter du inne med alla svaren.

ATT STÄDA NÄR MAN HAR BARN

Att städa när man har barn är som att skotta snö när det ännu snöar. Iallafall ibland. Och i en viss ålder hoppas jag. Mina barn har ännu inte passerat den åldern då dom tycker det är nån idé att städa. Nu imorse hjälpte mig Lova iallafall att plocka bort efter lillebror som slitit ut en massa papper ur ett skåp men denna händelse händer inte alla dagar. Men jag är väldigt tacksam och stolt att veta att hon kan om hon vill. Hon kan vara riktigt duktig ibland. Iallafall...eftersom vi inte bor så stort har vi inte så mycket utrymmen och då syns allt som ligger omkring direkt och det ger ett ovårdat intryck av hemmet tycker jag som är uppvuxen med en pedant mamma. Dock tar jag det oftast med ro kanske just därför att jag var så van att det var så rent överallt hemma. Och andra sidan var min mamma uppvuxen på fattigt 40-50tal (född 44) så hon var väl rädd om allt hon arbetade ihop till. Och vårdade det med kärlek eller något.
   Jag tycker om ibland att städa. Man känner sig nöjd då man fått ordning på hemmet och det doftar rent och gott och dammtrollen syns inte till.
Dock håller inte detta allt för länge. Mina barn kan konsten att sprida omkring leksaker men inte bara dom såklart. Ibland får dom hjälp av andra. Så sen känns det som ordspråket. Att städa när man har barn är som att skotta snö medans det ännu snöar.
  Och vet ni vad jag verkligen borde göra nu? Jo just det. Städa. Tvätta,diska.
Dagen är fullprogrammerad tydligen. Och jag måste verkligen ta tag i det idag.

OVERALL,SKOR,PIZZA & LJUNG

Idag hämtade jag ut sonens Remuoverall. En strl 80 som var jättestor i storlek men fin. Vann en ny med lapparna kvar för ett tag sedan. Till ett oförskämt bra pris.
Ny kängor fick Alvin också idag. Men dom betalade svärmor/farmor.
   Idag hann vi en hel del alltså. Och så åt vi pizza jag och barnen i stan. Jag har till och med hunnit  besöka mina föräldrars grav och mormors grav och satt ljung dit. Blev fint. Kort och gott är jag nöjd med denna fullspäckade dag.

 
Reima Panda Winter skor 39€ Läderbiten. Remuoverall 62€ nyvinst från www.huuto.net. Finns även på B&S i Mariehamn samt att beställa från www.hobbyhall.fi för 95€

OMÖJLIGA TIDER FÖR INTRESSANTA PROGRAM

Varje gång det anordnas intressanta och roliga aktiviteter för barn så är det opassliga tider. Gärna däromrking 11-14.
För min del skulle någor kunna vara mellan 14-16 någongång men nej nej nej. I samtliga anordnares värld så finns ingen lunch,ingen vila el. nåt för de små som kanske vilar efter lunch och en par timmar framåt. I vårt fall sover Alvin oftast mellan 11.30 el. 12 och 1-2 timmar framåt. Och vips där gick dom aktiviteterna till spillo för jag kan ju inte prioritera att sjunga el. vad det nu är före hans rutiner.
 Iallafall kom vi oss i väg på musiken och allt gick bra så det var inte just denna dag jag tänkte på utan ett annat intressant program som dragit igång i staden. Men helt omöjligt för oss att delta i. Det börjar kl 11 och vi bor inte ens i stan. Mycket synd då det är för barn med diagnoser och syndrom. Båda mina barn har ju liksom mig en neurologisk sjukdom. Och nu har dom alltså startat ett projekt för familjer med diagnoser.
Dessutom börjar Lovas park kl 11. Och Alvin skall sova vid 11.30 och näääe det bara kör sig och jag blir allmänt besviken att återigen att det anordnas på opassliga tider. Skulle varit trevligt att träffa andra småbarnsföräldrar som har liknande situvationer. Kanske bäst och klaga åt de som ordnar istället för att gnälla i bloggen. För den som inte agerar får inget att hända.

MORGONSTRESS

Morgonstress, 2 barn skall ha frukost,kläs,en skall ha blöja,parkväskan skall packas med matlåda och regnjacka utifall att och mamma skall klä sig och gsm och nycklar och plånbok skall kommas ihåg. Maken på jobb sedan några timmar....här hemma flyter det på med en viss känsla av stress vissa morgnar. Idag är det baby-barnmusikstart för hösten. Den börjar om 25 minuter och vi är 3 stycken som skall klä på oss. Och dessutom krockar den med parken igen så vi hinner inte stanna på fikat där om jag inte låter Lova bli försenad till parken med en 30 minuter och gör jag det tjorvar det sig med Alvins dagsvila igen för de där 30 minuterna spelar en väldigt avgörande stor roll för hur resten av dagen skall bli. Men nu måste jag rusa. Nu vet ni hur en morgon ser ut lite snabbt beskrivet hos oss.

DEN PERFEKTA SIDAN

Sitter och leker med html-koder och grejjer, och undrar om den perfekta bloggsidan ens finns. Jag som inte kan något om html... ser andra fixa sina sidor så fint men skam den som ger sig. Kanske man lyckas till sist.
  Sakta mak kommer nog denna blogg att ändra utseénde i både form och färg och sånt eller så går den och blir helt förstörd. För inte vet väl jag vad en backup är, eller så erkänner jag. Jag är amnings-mamma-stresssenil. Ett långt och komplicerat ord som kan innehålla många termer. Småningom är jag kanske bara mamma-stresssenil.

KALLT UTE

Har just lämnat Lova till lekparken. Fick deras faktura också på 150€ så det var ju trevligt eller också inte. Iallafall må det vara så,Lova trivs i parken med tanterna och barnen och det är bara 1 år kvar nu för henne för nästa höst börjar hon ju 6års är det tänkt.
Jag har lagt sonen att sova i vagnen, i Lovas gamla sovpåse som kom med mammalådan då jag väntade Lova. Det är en ganska gullig påse men jag borde snart börja leta en annan påse.
Påsar som tilltalar mig är bl.a Elodie Detalies. Dom är fina. Och lite halvdyra kanske.
Nedan ser ni min dotter Lova i sin nya Molojacka jag fyndade på rea och som hon fick för att hon opererat halsmandlar och andenoiderna. Och för att hon verkligen behövde en jacka. Och jag behöver väl inte säga att den är underbar med fleecefoder och vindtät och vattenavvisande.

Lova i Molo
 
Vinröd Molojacka 42€ på rea,nypris 98€ inköpt på www.punavuorenpeikko.fi

ÄPPEL-MARÄNGPAJ

Inviger bloggen med ett recept innehållandes äpplen och det passar så här i hösttider.


Äppel-maräng paj

100 g smält smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl (går åxå bra med glutenfritt)
1 tsk bakpulver

Blanda de torra ingredienserna, slå på smält smör och rör om. Låt stå i kylen en stund.

Skala 4-5 äpplen och skär i tunna klyftor. Blanda klyftorna med 0,5 dl socker, 1 msk vaniljsocker och 1 msk potatismjöl.

Tryck ut degen i pajform
Häll över äppelblandningen och pudra lite kanel över.
Grädda i 200 grader i ca 25 min, äpplena ska vara nästan klara.

Vispa en maräng av 2 äggvitor och 1 dl socker. Ta ut pajen och bred marängen över, grädda tills marängen känns torr och fått färg.

Bjud med vaniljsås!


RSS 2.0