DAGENS LÅT

Om man skulle börja med något som heter Dagens låt när man ändå öppnar nya kategorier. Jag har väldigt blandad musiksmak och kommer att lägga ut lite olika youtubeklipp nu och då.Det kommer det att dyka upp allt möjligt och först ut tänker jag släppa en låt som heter "Vi var bara pojkar"
Jag vet inte hur många av er som hört den förut men texten är ganska bra tycker jag och nu är det flera år sen jag hörde den faktiskt men kom att tänka på den ikväll. Jag har den faktiskt hemma på en gammal "Motorrock" skiva från den där tiden då man satt och åkte nedcabad jänkare runt Mariehamns gator med sin man och hans vänner man nyligen lärt känna. Nu åker jag ingen jänkare längre fast min man är delägare i en gammal New Yorker från 1967.


AVSKRÄCKTA?

Hoppas jag inte skrämt iväg någon då jag skrev att jag är/blir nyfiken på mina läsare. Klart jag måste få vara lite nyfiken på vem ni är jag med precis som ni är det på mig och min blogg.
Nu skall jag vidare till duschen men skall se om jag kanske hinner blogga om något ikväll. Måste komma på något också att skriva om.

HEMMA FRÅN KALAS

Nu har vi alla varit på kalas. Lova blev hos farmor en stund och åkte pulka. Alvin är ute med pappa och jag tog en huvudvärkstablett.
Bjöds på en massa gott på kalaset i vanlig ordning. Smörgåstårta,småbröd,kakor,tårta...mums. Jag åt 2 bitar smörgåstårta.Älskar smörgåstårta. Var länge sedan jag åt det sist. Och snart skall man äta middag på allt detta.Oj.oj...

DAGENS OUTFIT

    Lova: Klänning med rådjur i från Småfolk
Alvin: Regnbågströja från Molo,frottébyxa från Småfolk


 

                   


FREDAGKVÄLL

Här hemma är det tyst förutom att jag hostar sååå. Jag har pastiller och grejjer hemma förståss. Tackochlov att man inte är rökare också då skulle man nog inte ha lungor i kroppen snart. Förstår inte hur dom ens får luft när de röker och hostar.
Alltså just nu känns det som om jag drabbats av lite bloggtorka. Imorgon skall vi på kalas igen. Min mans kusin fyller 17 år och det innebär att flickan snart är stor för hon var bara 7 när vi träffades första gången och skulle bli en ettagluttare.
Nu går hon första året på gymnasiet. Och är typ bra i alla ämnen. Sådär jättebra som man själv vill vara ibland. Eller ja, duktig på språk osv.om man skall förklara det närmare.
Och om hon fyller 17 nu och jag var 19 när jag mötte min man så innebär det att jag är iallafall lite gammal. Haha.
Men men åldern är bara en siffra sägs det.


STATISTIK PÅ MIN BLOGG

Jag har väl inte megamånga läsare men som sagt ungefär samma mängd som återkommer nu och då. Men idag så helt plötsligt har jag många flera av någon underlig anledning. Jag ser framemot morgondagens IPmail där jag kan se hur många olika IPnr från aland.net som varit in.
Utöver det har jag någon från Finland och några från Sverige.Men mest Ålänningar. I skrivande stund har jag haft 65 inne varav någon kan varit samma person förståss som kommit in fler gånger under dygnet.
DAGENS OUTFITAlvin har på sig:
Body med dominobrickor från Molo
Byxor från Nova StarLova i Hello Kitty silkespyjamas från H&M
nu ikväll.

UR BARNAMUN

Öppnar ännu en ny kategori som heter Ur barnamun. Jag tycker det är roligt att lyssna på mina barn och speciellt Lova har bra kommentarer ibland.

Här är Lovas senaste konstateranden.

Vi skall åka på kalas.

Lova:
Mamma.....
Mamma: Mmmm vad är det?
Lova: Skall du sminka dig?
Mamma: Tycker du att jag behöver det?
Lova: NeeeeeeeMamma steker plättar

Lova: Mammas plättar är goda men dom är svåra att få tag på.

(erkänner- Jag tycker att min man gör de godaste plättarna så han brukar få steka sådana)


En annan sak som jag kommer ihåg utspelar sig när vi bara hade Lova och hon var c.a 2.5 år gammal och vi besöker apoteket för att köpa värktabletter. Lova berättar åt en tant.

"Mamma äter upp dom, jag får dom i rumpan"

Nuförtiden äter Lova dom också. (Alvin har knappt använt suppar alls)

HOSTA

Nu har jag fått hosta också men mår hyfsat ännu, när jag får sådan där hosta brukar jag efteråt bli så hes att det är hemskt hur jag låter.Men gud vad skönt att det är fredag idag. Gissa vem som längtar efter sin man, att få ha familjen samlad och kanske äta något gott, ja så bra det nu går när man är förkyld. Men fredagar är så sköna på något vis.Hoppas på en bra helg igen...Fast antagligen (optimist) så blir väl nåt av barnen jätteförkylda istället så man får vaka och torka snorig näsa osv. Nåja, det får man ta då.
Hoppas alla därute får en skön fredag.

DAGENS OUTFIT  

Alvin har på sig:
Body med gitarrer från Meandi
Starsbyxor från Molo
Strumpisar från HJORTH
Och så är älsklingsTigger med

SOMLIGA DRAS TILL EN

Jag har har funderat på ett lustigt fenomen om huruvida folk gillar varandra eller inte. Även om folk inte gillar en särskilt mycket så på något vis så fänglas dessa personer av en. De dras till en automatiskt för att se vad som händer i denne personens liv. Ta tex bloggar nu då. Jag har en IPkoll på min som jag får varje morgon och vissa nummer känner jag igen via gamla kommentarer personerna lämnat. Någon kompis eller annan bloggvän.
Dessa som man vet att egentligen aldrig haft något gemensamt med en eller direkt haft samma åsikter eller överlag gillat en något vidare så dyker av någon märklig anledning upp i min IPkoll fler gånger under olika klockslag.
Det är självklart roligt med läsare och jag har en öppen blogg men förundras över vad det månne är för intressant jag skriver om, eller om det bara letas efter något fel någongång att anmärka på eller om jag faktiskt är så intressant och spännande att man måste in och kika efter mina roliga,underfundiga inlägg om att diska, barnkläder och annat jag gillar att skriva om. Kom ihåg det. Vare sig ni gillar min blogg eller inte så ni får gärna läsa, kommentera osv men jag bara undrar hur detta kan komma sig. Det gäller inte bara min blogg. Jag vet flera som diskuterar samma sak med mig ibland om sina bloggar.
Jag kommer att fortsätta hitta min inspirationskällor på nätet, i mitt huvud och här och där och skriva om dem med jämna mellanrum. Gillar du inte det du läser så fine alla kan inte tycka och tänka likadant.

ÅLÄNDSKA AVUNDSJUKAN

Bland Ålänningar finns något många känner igen som den Åländska avundsjukan. Finns säkert i olika utsträckningar i andra länder också men folk brukar skämta om den ibland här.
Vi skall ta ett exempel som är påhittat men som likaväl kan hända just nu.

Samtal mellan två vänner vi kan kalla för Nisse och Uno.

Nisse: Jag hörde att Karl vunnit massor på lotto och köpt en ny bil.
Uno: Jaså, jäkla tur man kan ha då. Själv vinner man aldrig något. Vad för bil har han köpt då?
Nisse: Det var en nyare sådan där bögbil. BMW kallas dom visst. En sån skulle man ju inte vilja ha ju. Hahaha en bögbil.
Uno: Hahaha bögbil?!hahaha nej verkligen inte. Man skulle kanske kunna köpt något mera fräsigt med fart i när man ädnå vunnit så där mycket pengar...
Nisse: Ja precis, en porsche hade ju inte varit fel. Dom är snygga dom och går fort.
Uno:Precis. Men du skall se att han där tövelarslet snart har krockat sin nya fina bögbil och kommer körandes med en riskokare från 80-talet istället. Hahaha. Det borde vi banne mig slå vad om.

I samma veva kommer Karl körandes med sin nya fina BMW och stannar intill killarna som tystnar.
Karl hälsar och frågar vad de har för trevlig diskussion då.
Ja vi säger Nisse vi pratade just om din fina vinst, grattis, snygg bil. En sådan skulle man ha. Skitsnygg, eller hur Uno?
Får vi provåka?

Nu var detta bara ett exempel taget från ingenstans men som likaväl kan utspela sig närsomhelst på Åland om vad som helst och vem som helst.
Alla har säkert någongång varit lite inblandad i något avundsjuksprat fast det känns grönt illamående och vemodigt att våga erkänna det.

ÅTERIGEN HÄNDER DET- ETT BARN DÖR

Detta händer dagligen men det får inte hända. Och varför är det ofta styvpappor med i bilden och "kuvade" mammor?
Okej många är säkert biologiska föräldrar men det var det inte för Bobby, inte för Baby P och inte för lilla Riley Ann.
Hur kan man misshandla ett barn såpass illa gång på gång på gång och våldsamt och så illa och tycka att barnet skall lära sig displicin.Detta är oförlåtligt, och fruktansvärt. Och jag förstår inte att många av dessa länder där dödsmisshandel pågår inte inför en lag mot aga. Eller aga kan man knappast kalla detta heller längre det är ren och skär långvarig misshandel.

Aftonbadet
Hoppas länken fungerar.

FÅR MAN VA SJUK OCH LAT?

Medans jag diskade kom jag och fundera på att får man faktiskt som förälder vara sjuk och lat samtidigt eller förväntar sig omgivningen att man skall ha energi någonstans ändå att orka ta tag i vardagssysslorna som förut. Diskt,tvätt,handling osv? Även om man kanske inte riktigt måste, så har man kanske nån slags press på sig?
Jag har haft väldigt svårt att slappna av nu under min sjukperiod och haft dåligt samvete att jag inte städat som jag brukar, inte diskat upp den disk som fanns förän nu imorse och att jag iallafall var nöjd att jag tvättade en full maskin tvätt igår. Ändå gnager samvetet i mig att jag varit lat och lite förkylning har ingen dött av ännu typ.
Jag känner mig som en dålig lat morsa som igår gjorde varma mackor till middag åt mina barn när min man var borta gjorda på rostat bröd med skinka och ost som jag micrade och serverade med mjölk och barnen glatt glufsade i sig. Själv kunde jag knappt svälja. Matmorsan som annars gärna rör om i grytor och karotter orkade inte bjuda på någon snorig lasagne eller så. Får man servera varma mackor åt sina barn någon gång? Eller gör det mig till en dålig icke matlagningsmedveten mor?
Nu efter disken så lättade samvetet några små hekto. Jag har kanske för stora krav på mig själv om vad omgivningen tycker och tänker och hur andra gör hemma hos sig.
För inte kan väl alla vara perfekta robotar som städar,donar och står i trots att de är jättesjuka?


GODMORGON...DISKBERG

Barnen blev vaknade då pappa for på jobb imorse viket sällan händer och det innebar 1.5 timma tidigare än annars. Vilket just nu resulterar i en allmänt kinkig och trött Alvin som vaknade glad.
Han är nog mammas lilla sjusovare han. Nå klart det märks på allas sömn om man är van att sova längre.Själv är jag fortfarande sjuk i halsen men har mer ork känns det som så jag har tagit tag i det s.k "diskberget" som vare sig jag eller maken gjort något åt.Fast någong gång måste man få vara människa och sjuk och min man jobbade till strax efter kl 23 igårkväll och hade fast han varit sjuk jobbat sen halv 8 på morgonen. Han kom hem och var ingen vacker syn direkt. Men just nu är han en av de få som är på jobb då några tagit ut vintersemester.
Idag skall jag se till att få mer ordning här hemma. Nu har jag inte tid att vara sjuk längre för hemmet dammar fast.
Jag tänkte en sväng på det där med magsjuka vs förkylning och kom fram till att när jag befinner mig i ena åkomman önskar jag att jag hade den andre istället.
Hoppas alla får en mysig torsdag, min är hitills ganska bra, lite halsont men piggare än förut. Jag tror jag lever igen.


MAMMAS IDAT

Idag kom den där IdaT tröjan jag beställde den 24 januari så den kom inom 4 dagar så det gick ganska fort.Jag har inte provat den ännu för jag vill gärna känna mig lite fräschare innan det kommer någon bild på mig i den.
Så ni får vänta lite till på bilder på den.

GRÄSÄNKA OCH TVÄTTAT

Är gräsänka idag och skall snart ta en dusch och barnen skall bada badbalja.
Jag borde ta tag i disken också fast jag känner mig jätteslö och halsen gör ont. Men jag har iallafall ordnat med en maskin tvätt idag så det minskade på tvättberget litegrann. Undrar hur ofta folk som är fler än 2 i familjen tvättar?
Här går det flera maskiner i veckan och ibland 2-3 om dagen.Fast sedan kan det om man tvättat massor en dag hålla sig tvättfritt 2-3 dagar till. Skönt är iallafall att vi har ny tvättmaskin nu. Nu vill jag bara bli helt frisk och full med ork så jag kan städa ordenligt hemma. Tycker det är jobbigt när man känner sig svag och musklerna värker ikapp med halsen.
Tycker de som är ensamstående är så duktiga när de blir sjuka och tar hand om allt. Speciellt de med flera barn.
Inte kan man lägga sig ned och sova bara heller...Man få passa på vid tv att ta en powernap när barnen kollar på bompa kanske eller något.Speciellt när de är för småa för att förstå att mamma är sjuk. Nej nog borde jag bli bättre snart. Jag hopas det. Fast med min vanliga tur brukar jag få en jobbig hosta sedan som sitter i under några veckor. Nu vill jag ha vår snart så allt (ja nästans) elände med baciller tar en liten paus. Nog för att jag haft sommarförkylningar också men inte lika ofta som man drabbas under vinterhalvåret.

LIKA ILLA

Lika illa ännu idag mår man. Jag har nog haft värsta bantningskuren för allt jag ätit själv på snart 48 timmar är en bit banan och lite dricka. Det går tamejtusans inte att svälja. Någon halstablett och värktablett och en par bitar choklad har också slunkit in. Och väger man bara 48 kg sen innan (är bara 152 cm kort) så finns det inte mycket att ta på. Jag har så fittigt ont i min arma hals att just nu hade jag hellre´haft magsjukan en gång till. Jag sitter inte och tänker ut blogginlägg eller något för min tankefunktion är inte heller på topp. Tur nog är barnen väldigt lugna och leker bra ihop och Lova bråkar inte alls med Alvin nu just då hon sett att mamma mår verkligen inte så bra som en mamma skall göra. Jag får lite dåigt samvete att jag inte är frisk men men.... vad göra är man riktigt sjuk så är man.
Men nu skall jag iallafall hämta hem Lova från parken.Hon är fortfarande frisk så hon kan ju inte sitta hemma och uggla.
Alvin och jag har passat på att vila tillsammans inne. Han har ju sovpass på 1.5 timme efter lunch.Passar bra nu när man är sjuk så vilar bägge.

SNOR OCH SNÖRVEL

Har inte orkat blogga något mer tidigare idag men satte in lite bilder på sonen nu på kvällen. Jag och maken snorar ikapp men förhoppningsvis blir man bra igen snart. Jag vet inte snart vilket som var bättre, magsjukan eller förkylningen för medans man är sjuk känns allt lika vidrigt.
Var via apoteket idag och sen en sväng in i Coola barn och slet åt mig jackan jag hörde att fanns på rea av en annan shoppingtok och hem fort igen. Fanns inte just folk alls i butiken (en äldre tant typ) så förmodligen lär jag inte hunnit smitta någon speciell där.
Och sen lär man ju få det var som helst ändå för tydligen går influensan för fullt nu.
Nu är det godnatt.
Hoppas ni mår bra.

IDAT JACKA

Alvin har fått en vårjacka från danska IdaT med hajar. Fyndade denna på 50% rean.
Storlek 86 ganska stor.


DAGENS OUTFITBody från KappAhl
Byxor i frotté från småfolk
Strumpisar IdaT

Lova hade tröja från Lindex med blommor och byxor i rosa frotté från Meandi.

FÖRKYLD

Jajjamen,precis som jag trodde så blev jag förkyld. Inatt kom det halsonda som ett brev på posten och nu kan jag knappt svälja. Idag blir det en tur till apoteket efter diverse olika mediciner att preparera sig med. Är ganska länge sedan jag hade förkylning trots allt. Antagligen smittar vi både Lova och Alvin nu då när både jag och maken är sjuka.
Hoppas ni mår bättre än vad jag gör just nu iallafall.

TJUVSTART

Idag så tjyvstartade jag litegrann. Fastlagsbulle men med sylt i för mandelmassa är äckligt tycker jag.
Alvin åt locket.(Lova var i parken så hon missade att smaka) Det smakade väl rätt okej.        

 

FÖRKYLNING PÅ G

Min man är förkyld och nu verkar jag också ha blivit smittad. Det känns underligt i halsen...Återstå att se bara.
Ikväll var svärmor över på middag. Inget märkvärdigt bara potatiskroketter och ugnskorv typ. Helt okej iochförsig.
Har lagt ut auktion på huuto igen så nu kan man vänta med spänning om ens något blir sålt.
Alltid lika kul och se om nån budar på något.Nu skall jag fota lite kläder som skall ut på huuto.Är lite pysslande med det också.

FAVORITRÄTTER FÖR BARNEN

Jag kom att tänka på när jag ändå höll på bloggade om frukost vad som mina barn gillar att äta och inte äta.Så jag kan skriva om det direkt.
Grönsaker är inte så jättegott tycker dom men det är väl många föräldrar som tampas med den historian men lite gurka och tomat och morot brukar slinka in och frukter förståss.
Spaghetti och köttfärssås är också ett säkert kort liksom korv och mos. Alvin har alltid varit mer nyfiken på mat än Lova var i samma ålder. Kyckling går också hem. Kyckling med ris och sås. Och pasta med skinksås.
Gröt äter båda barnen men Alvin tycker bättre om gröt än Lova gör.
Mjölk tycker båda om. Och vatten och juice dricker dom också. Smörgås och kokta ägg gillas också och såklart annan mindre nyttig mat som pizza och en burgare. Fast sist lagade vi hemlagad pizza och det kändes nästans lite bättre än en köpt och så var det roligt att laga.
Egentligen har jag nog ganska normalkinkiga barn. Man har ju hört om dom familjerna vars barn bara äter mackor för dom är så kinkiga. Minns att Katerina Janouch ena son var sådan,läste en intervju med henne där hon nämnde det.
Nej mina barn äter nog rätt så bra. Ibland kan de såklart komma kinkiga dagar men överlag så äts det både frukt och grönt och kött och fisk och kyckling osv hemma hos oss. Jag tar heller inte så superhårt på kinkiga dagar.Sådana har vi alla då man är mindre sugen på mat.

HUVUDVÄRK OCH MÅR BAJS

Man kan börja morgonen bättre än att ha huvudvärk och må dåligt. Jag mådde dåligt inatt också och tänkte att nej nu har vi magsjuka IGEN men jag tror det inte är det iallafall utan bara någon "störning" man kan ha ändå. Jag har ju en tendens att ibland skräpäta på kvällarna då barnen lagt sig, chips stod på menyn igår så jag tänker skylla på dom.
Nu börjar det iallafall lätta lite...
Idag är det talterapi och annars är det lungn veckostart. Jag skall fixa iordning Lovas parkväska och få på alla sina respektive kläder och ta mig något att äta.Lova mumsar yoghurt och Alvin ville ha banan han, banan måste vara hans favoritfrukt och yoghurt.
Hörs senare.

LÅNGTIDSAMNING-JAG ÄR ÄCKLIG OCH PERVERS??!

Jag hör till den skaran som ammar länge. Över 1 år och mer. Detta inlägg kommer att bli lite längre tror jag så om du orkar läsa är det trevligt annars kan du ju kila till nån annan blogg.
Jag fick min dotter i december 2003. Jag hade precis fyllt 24 år. Jag hade inga som helst planer på att jag skulle amma si och så länge. Jag hade ifallatt min mjölk inte skulle komma igång köpt hem flaskor och ersättningar utöver amningsinlägg,pump och bh. Min dotter fick kolik redan lite smått på BB och vid 2 veckors ålder hade hon kolik i full blom och jag sållade bland min kost och gav henne knipdroppar och däremellan kämpade jag med amningen. Jag hade svårt att få den att fungera det var obekvämt, hon fick knip och gastade i timmar och jag svettades och försökte med flaskor av olika modeller, trösta med nappar av olika modeller och slet också sönder en amningsbh och sa att nu skall jag fan sluta amma.... samtidigt som min några veckor gamla dotter helst av allt ville amma fast jag hade det jobbigt. Eftersom jag innerst inne ville amma så kämpade jag vidare.

Någongång närmare koliken slutade runt 10 veckorsålder så började amningen fungera fint och jag trivdes med att amma, min dotter njöt av stunderna då hon kom mig riktigt nära.
Och eftersom hon inte ville ha flaska och inte ville ha napp och vi tyckte det fungerade bra så gick tiden mer och mer och blev till månader som blev till år och sedan blev jag gravid med Alvin. Jag fortsatte på min dotters begär att amma vidare tills jag var i sjunde månaden. Då hade hon hunnit fylla 3 år. Då slutade vi. Jag sa att nu skall vi sluta för snart kommer lillebror. Och vi slutade utan gråt och skrik.

Nu ammar jag Alvin. Alvin fyller 2 år i april. Alvin tar inte nappflaska med välling i eller nappar. Vi kommer att fortsätta ett tag till. Amningen med honom har fungerat problemfritt utöver en mjölkstockning vid 3 veckors ålder.
Dock vill jag att om ni orkat läsa hit skall ni även läsa det här

Att amma lite längre

Även efter det först året är amningen en källa till god näring och närhet och trygghet för barnet. Bröstmjölken fortsätter att vara lika näringsrik som under första året och barnet har kvar sitt behov att suga och av att få komma riktigt nära.


Att amma ett barn som börjat gå och kanske prata lite är en annan upplevelse än att amma de där första månaderna. Även om amningen alltid kräver barnets medverkan, så blir det allt tydligare att det är barnet som väljer amningen. Amningsstunderna blir en tid att umgås, småprata lite och kramas. Ofta kan det bli ett sätt att återknyta banden efter en dag isär och ger en harmonisk stund tillsammans då mamma kommer hem från jobbet.


En del amningsstunder är långa, andra blir bara ett snabbt bekräftande av att mamma finns där. Ibland tar barnet bröstet och är hungrigt, men oftare är det för att gosa eller söka tröst. Det är heller inte längre så att man är bunden till barnet långa stunder, utan amningarna är kortare och glesare och barnet klarar sig bra hela dagar utan om mamma jobbar på annat håll.


Hur länge skall man amma? Enkelt, så länge mamma och barn trivs med det. De flesta barn slutar av sig själva mellan 2 och 4 års ålder. När de får sluta själva, utan introduktion av välling eller napp, så sker avvänjningen helt i barnets takt och barnet slutar amma när det verkligen är redo för att sluta. 

Under andra året (12-23 månader) ger en knapp halvliter (448 ml) bröstmjölk: 


29% av energibehovet 

43% av proteinbehovet 

36% av kalkbehovet 

75% av vitamin A behovet 

76% av folsyrebehovet 

94% av vitamin B12 behovet 

60% av vitamin C behovet

Siffrorna ovan har jag hämtat från Kellymom om långtidsamning där det går att hitta mycket om långtidsamning.

Källa: http://www.ap.skorpan.se/Bildmjukvara.htm


Många verkar tro att mjölken tappar sin näring osv men det är FEL FEL FEL.

Läs på ni okunniga innan ni ens uttalar er om sådant ni bara tror.

Jag ammar mina barn länge för deras skull. För att det är nyttigt. Det är bra, det är närhet, trygghet och för att WHO rekomenderar det. Våran art är enligt dom skapt att amma 2-5 år. Finns säkert mer info om just detta om du som är genuint intresserad på google eller annan sökmonitor.

Men enligt endel där ute är jag ett stort perverst äckel. Som njuter sexuellt av att amma mina barn. För sådant har man också läst att folk tycker om de som ammar länge.Gäller inte bara mig utan fler långtidsammare. 
Personligen klagar jag inte på dom som väljer bort amningen eller ammar 3 månader, 6 månader eller 1 år.
Och ja mina barn äter våran mat också. Och jag är INTE äcklig eller sjuk i huvudet eller en snusk.
Det är ni som är inkompententa som anser något sådant om det naturligaste som en människa är skapt att göra, gör.
Men vad ger er rätt att kalla oss som ammar länge, för äckliga och perversa.
Låt våra barn amma om de vill. Låt dom dra upp vår tröja och säga tutte. Men kom inte och kalla oss äckliga pervon.
Jag tycker inte ni är dåliga mammor som väljer bort amning vid en viss ålder. Då skall ni banne mig inte tycka jag är äcklig och konstig och dålig mamma heller.


NY KATEGORI I BLOGGEN

Det har kommit en ny kategori i min blogg som heter "Dagens outfit" som kommer att dyka upp vissa dagar.
På barnen främst. Igår och idag kan man se vad Alvin har på sig förtillfället.
Hoppas ni kommer att tycka det är skoj.

DAGENS OUTFITAlvin har på sig:
 En svart body från KappAhl.
Svarta strumpbyxor av okänt märke.
Randiga byxor från Molo.
Tigger från "Tomten" (favoriten)

NAPPTRÄDET-EN FÖRMÅN FÖR CANCERSJUKA BARN

Hittade ett nystartat projekt för cancersjuka barn. Dock vet jag inte om det går att betala från Åland men tanken är god och jag tycker de flesta har råd med åtminstone lägsta summan på 20 kronor.
Gå in på Nappträdet och ge ditt bidrag du också.

SÖNDAG SÖNDAG SÖNDAG

Söndag redan. Jag tycker helgerna går alldeles för fort. Inga speciella söndagsplaner idag. Bara vara hemma vad jag vet nu.
Jag vet inte om ni lade märkte till att ett av mina blogginlägg igår såg underliga ut och jag vet inte varför det blev så stora mellanrum mellan orden i en viss rad men det berodde inte på mig iallafall. Idag lagade jag nåt till frukosten som jag inte gjort på bra länge,äggröra. Gott.
Barnen sov till hela klockan 9 imorse och det var skönt med sovmorgon.Kunna ligga och gona sig under varma täcket länge. Mmm Jätteskönt. Nu skall jag sätta mig och skriva en handlingslista så man inte glömmer att få hem margarin och annat som skall fyllas på.


IDAT TILL MAMMA

Jag brukar mest shoppa kläder till barnen men ibland vill man ha något själv också så jag passade på när det ännu finns mycket på rea att klicka hem en röd tröja med flodhästar på från danska IdaT.
Jag har mest H&M i min gaderob annars och några olika par jeans där Fornarina är mina favoritjeans.Jag borde tänka mer på mig själv ibland men sedan har jag en tendens att ha svårt att skiljas från vissa av mina plagg som blir favoriter väldigt länge.IdaT tröja till mamma finns på
Metsola för 23€ med 30% rea
Bild lånad från Metsola.

DAGENS OUTFIT

På kalas

Varit på 3-årskalas idag.

Alvin har på sig:
Body med Pingviner från Molo
Byxor från Hummel
IdaTstrumpisar

KALAS OCH HUR MAN BOR

Nu har vi varit på kalas. Flickan fyllde 3 år och är något år yngre än Lova men dom leker väldigt bra tillsammans.
Vi var där i c.a 2 timmar innan det var dags att bege sig hemmåt igen och fixa med middagen.
Är länge sedan jag var ute på Vårdö så det var roligt med en liten åktur fast jag vet inte om jag skulle vilja bo så långt ute ändå även om jag är mycket för lugn och ro. Lite lugnare än vi bor nu skulle inte skada, vi har landsvägen ganska nära inpå vårat hus. Jag är uppvuxen på landet men lite mer lungt än här.
Samtidigt är en flytt inte aktuell för vår del då vi har vårat hus här och installerat oss ganska bra under de snart 6 år vi bott här. Dessutom är det nära till precis allting här. Mataffär,bensinmack,hälsocentral,bvc,apotek,bank,tandläkare (om man går hos dem men jag går privat)blomsteraffär,badhus,skola,dagis osv. Ja allt. Vi bor bra placerade helt enkelt. Avsides men ändå nära. Fast sedan är tystheten ett litet önskemål från min sida fast allt kan man inte få.


LÖRDAGSMYS

Haft en mysig lördagsmorgon med min familj med en massa god frukost och lugna,snälla barn. Man har segat med påklädning och bara njutit att ha sin familj omkring sig.Idag efter Alvins vila skall vi bege oss ut till skärgården, ut till Vårdö närmare bestämt där Lovas en kompis från parken bor. Vi skall dit på födelsedagskalas.
Ute idag ser vädret inte så trevligt ut. Det kommer ned regn och vått. Tråkigt för snön som blir helt mild och slafsig.
Nu skall jag börja se mig omkring efter något annat än mina pyjamasbyxor att ta på mig, men det är skönt att bara lalla omkring och mysa hemma också utan en massa måsten.

HUR HAR MAN RÅD

Jag vet att många undrar hur man har råd med så många nya dyra barnkläder men allt handlar om att för mig är det ett intresse,en hobby och att prioritera.
Tex. så röker jag ju inte. Och hur dyrt är inte det att röka ett paket cigaretter om dagen varje vecka. Eller att nödvändigtvis köpa en flaska vin till fredagsmiddagen varje vecka. behöver jag heller inte tänka på då ingen i min familj nyttjar vin (eller jag ens alkohol).
Äta lunch ute varje dag. Köpa fika ute varje dag osv osv.
Alla unnar vi oss våra saker. Jag unnar mig och mina barn barnkläder. Letar gärna fynd bland reor, säljer en del för dessa märkeskläder får man ofta tillbaka en hel del för ute på Tradera och Huuto.
Tex. sålde jag bort Alvins Me&I plyshbyxor och de gick på 1.5 timma på köp nu till 30€ och det var mer än vad jag köpte dom för och eftersom dom inte såldes mer och någon jagade just dessa så var denne person villig att betala detta för dom. Dock trodde jag INTE dom skulle gå 1.5 timma senare efter jag la ut dom och dessutom på köp nu när det fanns ett lägre utrop att börja bjuda på.
Alvins vinteroverall Remu köpte jag på huuto för lite på 60 € helt ny och den har kostat 95€ ny.

Hursomhelst handlar allt om ett intresse. Lite dyrare hobby men ofta blir det inte så dyrt om man letar rea och sedan säljer det plagget, då kan man få tillbaka en slant.
Så nu behöver ni inte fundera mer på det. Jag ligger långt efter många andras shoppingvanor. Speciellt i danska barnklädestråden på Familjeliv. Där skulle de som inte vet, ligga raklånga på golvet o stirra i tak med öppen mun nu. Tillochmed jag förundras över deras inköp ibland. Det handlar garanterat om tusenlappar i veckan ibland. Fast många säljer för lika mycket på Tradera sedan som sagt.
Och jag tycker om att se mina barn i fina kläder. Det är trevligt helt enkelt.

APPAMAN-DAGENS POST

Lova fick sin Appaman tröja idag och se så fin hon blev i den. Jag trodde den skulle vara jättestor men så farligt stor var den faktiskt inte, lite lång i ärmarna men annars helt okej. Och så blev hon glad för den också.
Precis den jag ville ha tyckte hon.


ÄNTLIGEN FREDAG

Fredag igen. Skönt. Lugn dag hemma först med med barnen och efter Alvins vila skall vi åka och handla och via stan tror jag.
Just nu väntar lite disk och städning och annat småplock och imorgon skall Lova på kalas så vi skall väl hitta nån slags present också.
Vi kommer att åka ända ut till skärgården på kalas. Är ett tag sedan jag var där sist.


MOLO NYHETER

Vårens nyheter från Molo som kommer att komma hem till vår familj är bland annat följande kläder.


           


Regnbågströja och Cuba carsbody
25.50€ resp. 32.50€ hos Keltainen.

SMÖGENTOAST

Jag gjorde en liten "lyxlunch" idag. En smögentoast. Eftersom jag är så fascinerad av mat är det med tacksamhet jag äter och gottar mig utan att lyckas gå upp i vikt.
De enda gångerna jag blir fet är i 9 månaders intervaller. Och då är det bara positiv tjockhet.Rostat rostbröd,salladsblad,smögenröra,tomat och gurka, ärtskott saknades hemma just då.
Smögenröran är iofs färdigköpt.

MOLO REA

Jag passade på trots Molos alla fina vårnyheter att shoppa på Molorea.
Jag hade lust att plocka massor i min korg men höll mig till bara 2 fynd.
En suit med spacemotiv och en body med domninomotiv.
Spacesuiten känns lite pyjamas så Alvin lär nog ha den nu och med jeans utanpå eller så.


            

Kläderna finns hos Pompox på 40 resp 50% rea.

Bilder lånade från Pompox sida.

FÖLJ BLOGGEN

Man får faktiskt klicka på ikonen som finns i slutet på varje inlägg av min blogg så hamnar man med bland prenumeranter. (om man vill)
Jag vet att det är omkring 30-40 läsare varje dag nästans på min blogg. Vore kul att se prenumerationslistan under mitt foto uppe till höger öka litenär jag vet att det finns återkommande läsare.

Så klicka på ikonen som ser ut så här   under inlägget så hamnar du med på listan.

HEJ TORSDAG

Så har vi torsdag. Snart veckoslut. Min man kom hem sedan igår vid 22.30 då hade han jobbat från c.08.
Han vart glad för kaffebryggaren iallafall. Bra det... Jag tycker nästans den var snygg själv med. Men jag har ju valt den och då blir det snyggt. Hehe...
Nu skall barnen kläs och parkmatlåda packas. Få se vad som händer under dagen. Operation fortsätta städa misstänker jag, även om jag har en tendens att fastna här emellansåt när barnen sover eller leker tillsammans.
Fast man måste få koppla av lite också, är så lätt att man bara blir att stressa på med alla "måsten" annars.
Hoppas alla får en trevlig torsdag.

DAGENS HAPPENING

Idag så var Lova först i parken och sen hos farmor ett par timmar och maken jobbade över ikväll helt sådär blev han tvungen då det var nåt som måste grävas klart. Fast igår fick barnen en tur med grävmaskinen då han var närmare och jobbade med den nya dagisgrunden. Det skall bli ett nytt dagis där.
Lite kul att pappa gräver grund där Alvin kommer att gå förskolan sen- året innan ettan alltså. Innan dess lär han vara i park som Lova.
Jag gjorde en karelsk stek idag och det puttrade på några timmar i ugnen. Jag tycker det är roligt att laga mat.
Sedan sålde jag Alvins skiphop skötväska och så har jag införskaffat en ny kaffebryggare. Jag velade mellan en vanlig och en perkulator men valde den vanliga då en bekant berättat att ploppen lossat på deras så det hade strilat kaffe i köket som ur en fontän.Kul att åka lite grävskopa några minuter med pappa. Pappa som jobbat med samma sak i c.a 14 år.
Bild från igår.


 
Alvin innan läggdags ikväll, väntar på gröten.
Spana in vattenkammade tuppkammen efter duschen han tagit.
Tomatröd suit från Mini Rodini.

KATVIG

Förut köpte jag ju en Katvig pyjamas åt Alvin från Tyskland. Jag fick då 5€ rabattkupong eftersom jag gjorde som man kunde göra jag skickade in en bild av honom dit. De delar ut kuponger då, om man varit kund där och skickar in ett foto.
Nu passade jag på att shoppa en Katvig boilersuit från en tidigare kollektion. Dräkten är i mjukaste velourmaterial.
Och NEJ kragen skall inte stå rakt upp så där, den knäpper man ned såklart.


Du hittar denna dräkt [här]
Bild lånad av Kater.

APPAMAN TRÖJA

Ikväll så satte jag mig ned i lugn och ro och klickade hem en ny tröja åt Lova från Appaman. Hon ville gärna ha en ny tröja då jag frågade idag. Jag hoppas hon tycker om den. Själv tyckte jag kläderna var riktigt fina sist jag beställde åt Alvin.
Dock kanske tröjan blir lite för stor för henne då de bara fanns nummer större än hon har annars. Å andra sidan är de inte så stora i storlek,Appamankläderna så kanske det funkar ändå. Annars blir den fin som tunika.Zebratröjan finns hos Lakritz för 23€ på rea.
Bild lånad av dom.

HUMOR AV OLIKA SORT

Jag kom att fundera vidare på hurdan humor folk har.
Det finns dom som inte har någon form av humor alls. De skrattar sällan. Ser inte något roligt  något alls.
Sen finns de dom skrattar åt nästans allting.
Kiss och bajshumor osv.
Det finns dom som inte kan skämta om något alls eller förstår sig på skämt. De blir genast sårade och arga och irriterade och tror att allt är på fullt allvar.De som känner mig riktigt bra, jag menar riktigt ordentligt bra vet att jag har en ganska blandad humor, jag gillar roliga komedier och det kan vara allt från Monthy Pyton,Allå allå emliga armen, Jackass (lite äcklig faktiskt ibland) Jag tycker det är superkul om nån druttar på baken men inte om den gör sig illa.
I mitt gamla gäng innan jag bildade familj var vi en trupp med nästans samma sorts humor så vi funkade ganska bra tillsammans.
Det räckte med att någon kunde göra nåt märkligt kräkljud när det varit tyst länge så började en titta lite i ögonvrån sen såg man hur den började flina mer och mer.
Eller killarnas "kramkalas"  Annars satt vi helt sonika och spelade datorspel med en enda dator och en mus och det kunde ta 5-6 timmar att avsluta det där spelet. Men det var roligt det också.Det var väl inte direkt humor men iallafall.
Jag minns en gång då en i vårat gamla gäng var tillsammans med en i gänget. Hon hade dyslexi så ibland blev det lite fel.
En gång skulle hon skriva att hon hade ett handikapp. Men råkade skriva att hon var handikapad.
Hennes ex läste genom allt och sa. Du är alltså handikapad? Hon tittade på han med stora ögon sen började hon garva.
Det är så härligt med folk med humor och som kan ta skämt och saker med en nypa salt. Alla har inte samma sorts humor men någon form av humor är bra att ha.

Så ta er tid och kolla på klippet nedan. Min favorit var den med cigaretten. Egentligen tror jag att jag har ganska normal humor vid närmare eftertanke. Fast det är inte så ofta jag skrattar öppenhjärtat. Nåväl...men klippet nedan så fick mig att skratta.
Hurdan humor har du?SAKER DU INTE VISSTE

Lite saker jag tror du inte vet/visste om mig.

Jag sjunger som en kråka men har gehör för instrument och låtar. Gick visserligen i barnkör 3 år.
Jag kunde läsa noter och spela instrument efter dom.
Jag simmar bättre på rygg än på "bröst".
Jag var bland de snabbaste i koddboll och sist på plan som barn. Liten och snabb.
Jag dansar dåligt men kan polka,vals,snoa och kunnat både humpa,mazurka,vissa tangokliv och lite snurrbugg och självklart fågeldansen.
Jag har ett IQ över genomsnittet och då gjorde jag inte matematikdelen eftersom den är min svaga sida.Sket sonika i den.
Jag har jaktkort/gevär och är inte blödig av mig utan "slaktade ondsint" sjöfågel med viss assistans av min jagande make. Dock är det flera år sedan sist.
Jag tycker inte om insekter som spindlar och getingar tex.
Jag är agnostiker.
Har underlig? humor som min man,mitt ex och en viss vän som bloggar på en annan portal förstår sig på. (du vet vem du är)så då kanske den ändå inte är så underlig.
Har inte mycket övers för barnsliga vuxna som inte tål något alls. Pallerralla på ren åländska.Jag säger inte så mycket men tänker desto mer i tysthet. Man kan inte rå för hur man är. Man får acceptera bara.
Jag har haft emetofobi men är nästans helt fri från den idag som vuxen. Tack och lov.


Denna lista kunde göras jättelång men då får jag sitta och fundera lite till på saker folk inte riktigt vet.

MAKENS RESA

Nu är ju maken hemma igen. Underbart att ha familjen samlad.Dom hade tydligen haft bra därnere i Tallinn.
Kört gocart,besökt något pubhus som påminner om Stallhagen här på Åland men större och tydligen enorma ölglas.
Ätit massa mat  och blivit lite fetare än innan och besökt en klubb med dansare fast därifrån försvann de illa kvickt efter en grogg och dyrt var det därinne också. Brudarna gick helt sonika fram och sa "money,money" åt kunderna. De hade inte alls farit så hårt fram därnere som man skulle kunna tro utan hade haft en rätt lugn och trevlig resa och det är ju roligt och när han kom hem imorse halv 6 på morgonen bytte han om till arbetskläder och for på jobb och jobbade nästans 12 timmar på det. Jag förstår inte att de orkade jobba genast inpå hemresan men det var ju vanlig arbetsdag tyckte maken. Han ligger inte på sofflocket precis.Nå hursomhelst...

Med sig hem hade han presenter åt barnen. En docka åt Lova och en bil åt Alvin. Jag fick en massa godis och någe handkräm/balsam från hotellet. Och så fick man in en stooor varm kram. 
Själv skämtade jag om att det blir min tur att åka på Chippendale nästa gång. För jag är inte den som är svartsjuk av mig angående den där nattklubben de besökte en sväng. Fast något Chippendale lär det knappast bli för min del heller. Titta på spänniga karlar...haha,nej jag tror jag klarar mig ifrån discoröv. (saxat ord från FL, man hittar många roliga ord där)Hotellgodis

ORDMÄRKARENS PARADIS

Ordmärkarens paradis måste vara FL. Nu har jag inte sådana stora bekymmer med grammatiska stavfel men tro inte att en ordmärkare håller sig till att bara rätta sådana fel. Nej,en ordmärkare letar fel i alla texter/ord den kan finna.
Man måste välja ordagranna rätt ord. Annars hytter ordmärkaren med fingret och säger "aj aj aj" så får man inte skriva. Eller ja, iallafall nästans.
Det är ju egentligen så att man skall tänka två gånger innan man postar ett inlägg eller tänka om det man tänkt skriva är något man skulle våga säga på riktigt öga mot öga och jag måste erkänna att 98% av alla inlägg på Familjeliv jag gjort är inlägg jag skulle kunna säga direkt till personen ifråga.Samma sak med min blogg.
Och sedan har vi där det "Tack", "Tack" så fort någon tycker lite synd om en på familjeliv.
Jag har kommit att tänka mer och mer på det här när man läser inlägg. Folk tar allt som skrivs på blodigaste allvar och blir till sig så fort det inte behagar dom. Och tackar man inte varandra på FL, ja då är det inte heller bra. Egentligen är ingenting aldrig bra på FL. Jo, bara när man diskuterar sköljmedel och tapeter och koka makaroner. Det är sådana saker som alla tycker är normala och lagom. FL är inget diskussionsforum snart. Det blir en jättestor vardagsblogg med enformiga inlägg om alla fortsätter märka ord och tjata om sitt långkok av karelsk stek.OM NI UNDRAR

De som läser min blogg kanske inte har följt den fullt ut och undrar varför barnen bara besöker farmor. Det är på det viset att det bara finns en farmor. Farfar lever men var aldrig en del av sin sons uppväxt och det är tråkigt på sitt vis men min man har haft bra manliga förebilder i sitt liv ändå och är en bra pappa på alla sätt och vis. Lugn och trygg, stabil och återhållsam med alkohol. Passar mig som är nykterist ypperligt bra. Barnen har aldrig sett pappa påverkad ens.Men tillbaka till ämnet om mor/farföräldrar.

Barnens mormor och morfar, mina föräldrar är döda sedan några år tillbaka. Lovas mommo dog när hon var 2.5 år gammal. Det är tråkigt men Lova brukar säga att Mandis mormor är hennes mommo med. Och det har Mandis mormor gått med på. Förövrigt vet Lova att hennes riktiga mormor inte lever. Hon brukar vara med och sätta blommor och ljus på graven ibland. Men är man 5 år gammal vill man ju ha en mormor såklart. En som är snäll och busig och bjuder på saft och glass ibland.

Min egen mommo hette Siiri och var en en lite speciell människa. Men hon brukade kalla mig "Lilla hjärtat" och ge en glasspinnar. Dennispinnar. Hon dog när jag var 10 år gammal. Jag brukar fara till graven någon gång i året med ljus och blommor.Min morfar hette Toivo och jag träffade honom aldrig. Han dog när mamma min var 5 år gammal. Han var hemskt snäll sa mamma.
Farmor och farfar träffade jag sällan då de bodde i Pargas i Finland där min mamma var hemma ifrån.
De dog när jag var i Lovas ålder. Av ålderdom.Jag hade en ganska gammal pappa.

Hursomhaver så lägger jag stort värde i att mina barn har en fin och nära kontakt med sin farmor. Jag tycker det är bra för oss alla att ha en fungerande relation som blivit väldigt bra med åren. Både jag och svärmor har fått en bra fungerande vuxenrelation med varandra. Det känns skönt. Jag tycker om henne.


BUS I BADHUS

Jag var med Lova till Mariebad idag och en vän och hennes lille son följde med oss. Alvin fick vara med farmor idag några timmar och det hade gått bra hela tiden. Dom hade lekt med bilar osv.
Lova och jag åkte vattenrutchkanan, bubblade i bubbelpoolen och sedan fikade vi i cafeét som finns där intill.
Efteråt for vi och åt pizzaresterna från igår. Jag nämnde aldrig att jag gjorde 2 pizzor kanske men det gjorde jag iallafall så det fanns en hel del övers.
Nu sitter jag och kopplar av lite vid msn och tänkte skriva det här och bara ta det lungt en stund. Imorgon börjar en ny vecka igen. Hoppas den blir händelserik den också. Iallafall lite.
Ni skall hålla utkik i min blogg den närmsta veckorna. Jag vet inte exakt när men jag har fått besked om något roligt som kommer att hända med den.

SKÖNA SÖNDAG

Så var det återigen söndag och inatt kommer min man hem igen. Eller snarare imorgon för det är ju i princip morgon då båten kommer iland. Helgen har gått fort fast den kändes som om den skulle bli lång men nix, nu är det söndag igen och imorgon är allt som vanligt. Lova skall på sin talterapi, hon skulle ju gått förra veckan men då fick vi återbud att terapeuten va sjuk strax innan så det blev inget av då.
Idag tror jag det blir badhuset, det är önskemål från Lova. Det är ett tag sedan vi var dit nu.

MYSDAG MED BARNEN

Hade mysdag med barnen idag och vi åkte senare till farmor och lagade hemgjord pizza och åt Ben&Jerry´s glass. Tanken var att vi skulle åka till badhuset men det blir nog att åka imorgon istället. Fröken Lova ville åka då istället tyckte hon. Och ibland får man faktiskt bestämma vad man vill göra fast man bara är 5 år, så vi har siktat in oss på morgondagen med badhus och en stor bit pizza efteråt som blev över.
Nu skall jag sätta mig och fixa över kort på cd-skiva som jag tänkte göra förut och fortsätta sörpla på min coca-cola.
Min man kom fram till Estland och resan dit gick bra och dom har åkt gocart och haft roligt och skulle precis gå ut och kika sig omkring då vi pratade i telefon.     


Pizza med tomatsås,skinka,räkor och ost. Fult formad men jättegod. Och helt plötsligt fick mamma göra allt för Lova blev upptagen med helt andra saker.


             


      
  

KORT PÅ SKIVA

Tror jag skall sätta mig och föra över en massa kort på skiva idag som finns på datorn. Ingen idé att lagra alla där, brukade förut föra över men nu har jag varit lat men det finns så mycket fint man vill ha kvar OM något skulle hända med hårddisken och man har inte någon backup på alla de korten heller. Jag borde också skicka in en hel hög på framkalllning.Men ofta är det saker man borde,men så blir det inte av. Eller ja, det dröjer en fasligt lång tid iallafall.

MIN FINA MAN

Nu har maken åkt iväg på sin weekendtrip till Estland med jobbet och jag sitter här som gräsänka hela helgen. Men en helg går väl fort. Bara man sover bra om natten så blir det morgon fort.
Innan maken for så såg han till att vi hade allt vi behövde. Han var och handlade med sin familj så som vi ofta gör om fredagarna och jag fick mera Ben & Jerry´s glass, mums... coca-cola,chips och godis att gotta i mig när barnen sover om kvällarna om jag blir sugen.(Och vanlig mat såklart  åt hela familjen) och sen gav han mig 80€ till vad vi nu ville göra under helgen + att han nämnde om att det fanns mer pengar om jag behöver. Fast jag lär absolut klara mig på det han gav för jag har ju egna pengar också.
Han är alltid så där omtänksam. Fast ibland när vardgen rusar fram i 110 är det svårt att hinna upptäcka allt gott i oss båda. Jag är ju sådan som aldrig begär något "i onödan" men gissa varför jag hållit hårt i min man i snart 10 år.
Och gissa vem som är hedrad att få vara mamma till hans barn.
Jag vet...mitt inlägg nu är fånigt på hög nivå men jag älskar den här människan lika mycket nu som när jag mötte honom i juli-1999.
Dom som betyder allt och som jag älskar mest!

APPAMAN I LÅDAN

Idag kom Appamankläderna. Det dröjde länge pga att butiken hållit semesterstängt men det var fina kläder väl värdas att vänta på. 
                   
BORTOM VERKLIGHETEN

När är man ytlig? (feg) Är det när man bara tänker på sig själv, om håret är snyggt klippt och om man har snyggaste hemmet och ett bra och välbetalt jobb. När man bara kan diskutera vilka jeans som är inne och hurdana skor som gäller och vilka man skall bjuda in på middag till sitt fina välvårdade hem och perfekta snälla lydiga icketrotsiga barn.
Under middagen skall man dricka vin och äta någon underlig rätt och låtsas att OJ det är så jättegott.Medans barnen sitter som små marionettdockor på sina stolar och äter med kniv och gaffel under tystnad.
Vad är det för människor som gömmer sig bakom denna fasad? När verkligheten lurar bakom hörnet.
En verklighet endel blundar inför.

Jag har testat att diskutera i forum om detta, om hur illa jag kände mig att läsa boken "Rosario är död" och försöka ta upp ämnet om barnprostitution och annat för dessa välartade människor,det var osmakligt. Något att blunda inför och fortsätta leva i sin bubbla med välmående. Jag har till och med fått veta att dessa hellre läser vanliga diskussioner som "koka makaroner" än att våga och vilja diskutera dagens samhälle, som verkligen går/gått käpprätt åt helvete då VI accepterar för mycket. Vi sitter också och säger att vi inte accpetarar saker och ting men ändå gör vi inget åt saken.
Är dom (ni) rädda för verkligheten? Vem är det dom (ni) beskyddar?
Eller tycker man det är mer givande och roligt att dagligen älta om makaroner,foglossning,tvätta skitiga lakan och bråket med barnen och försovningen.
Det är som att trycka på en enda lång repeatknapp. Fast man väljer själv vad man vill läsa, men man hoppas att någongång läsa något seriöst. Finns det något seriöst tänkande alls hos endel.
Jag tycker att det är oerhört märkligt om nån berättar något hemskt eller tråkigt så vågar folk inte diskutera ämnet. Utan de säger lite snabbt. "Oj,vad tråkigt" "Beklagar, jättetråkigt" Så glöms det bort inom några timmar, max 2 dygn.
Tro inte att nån kommer att fråga dig "Hur mår du" om en vecka om någon du håller av dött.
Jag har så många tankar omkring hur folk behandlar och bemöter varandra i verkliga livet och ute i c-världen men jag har inte egna svar att ge mig själv. Bara spekulationer.

Om du har svaret på vad folk blundar inför, när det kommer till tråkiga saker, viktiga saker,och vill prata bort det så får du gärna berätta åt mig. Jag vill bara ha bra argumnent. Inte några...."Man kan ingenting göra ändå" eller "Jag blir så illa berörd och ledsen och vet ej vad jag skall skriva" svar. Jag vill ha ETT riktigt svar denna gång. För man kan inte vara rädd för och blunda för allt som är hemskt i världen. Man kan inte hjälpa alla, men man hjälper sig själv också genom att våga se sanningen vitögat. Verkligheten är mer än ett vackert hem,koka makaroner och vad man skall ha för jeans eller frisyr.
Våga diskutera världen och din omgivning mer. Jag lovar, du mår bättre då. I allafall i hjärtat och samtidigt lär du dig nya saker på köpet.


STACKARS RAMSOR

Imorse fick jag en nostalgikick av Barnkanalen som visade gamla barnprogram och fick bege mig ut på youtube. Jag fick en flashback direkt till tidiga 90-talet då jag var barn och detta gick på Björnes Magasin.(Visades även ännu tidgare)
För vem minns inte Allan Edwall och hans stackars ramsor om barnen.
Min dotter lyssnar också med förtjusning.
Visst var barnprogrammen bättre förr?MÅLARSTUND


Mina barn hade en stunds målarpaus ikväll. Små händer som letade finast färgade kritan. Inte för att dom höll på så länge men det var ju roligt för dom iallafall när dom börjar med saker själva.
Och dom höll sig på pappret också!  

TORSDAG

Så var det torsdag igen och sista parkdagen för veckan. Var ut en snabb sväng via bilen och tyckte det verkade kallt ute.
Fast Lova tycker om att gå ut i de flesta väder och det är ju bra antar jag. Bortsett från magsjukan är vi inte så ofta förkylda egentligen heller. Kanske det har hjälp Lova att vara ute i ur & skur + halsmandeloperationen hon gjorde i augusti. Snarkningen blev iallafall väldigt mycket bättre också.
Hon sover lugnare också.
Nu kom Alvin han har blivit så famnig och sen har han börjat testa gränserna lite mer.Men nu skall vi klä på oss och åka iväg till parken strax.

MINA PLANER FÖR HELGEN

Jag har börjar fundera på helgen lite smått. Jag tror det kan bli en mysig och trevlig mamma-barnhelg med barnen. Bara vi håller oss friska. Jag kommer att berätta på lördagmorgon vad som händer.
Ikväll har jag suttit och pillat med bloggdesignen som ÄNNU inte är färdig.Jag är inte helt nöjd med headern ännu men sakta mak skall det förhoppningsvis ändra på sig som sagt.
Nu skall jag logga ut för ikväll och gå och krama maken. Han åker ju på fredagkväll.Bäst att krama massor innan dess.

GLASS I STORA LASS

Jag lovade att köpa glass idag.Önskemål av dottern. Och jag kunde inte motstå att köpa.....


TADADADAAAAA...
Ben&Jerry´s Strawberry Cheesecake. Lika gott som det låter.
Fast vi smakade bara lite litegrann för vi tänkte ha den till efterrätt idag och så får ju pappa smaka.
Jag är helt enkelt överlycklig att denna glass finns på Åland nuförtiden.
Men dyr...fast det gör inget. Detta är mitt "vin" och min "njutning". Nykterist som jag är.

NOVA STAR & HUMMEL

Jag hann inte lägga in bilder av Lova och nya NSbyxorna igår eller på Alvins hummel men här kommer en bild.


HEJ ONSDAG

Så vart det onsdag. Igår vart ju tjungondaknut och julen skulle sopas ut. Tydligen har knut glömt att komma via här och Lova vill INTE ha ut nån gran. Dock skall granen ut då denna vecka är slut och mannen återvänt från resan.Lova vill inte att både pappa och granen försvinner bort. Nog för att jag vill slippa se den fast den är mysig på sitt vis men nu vill man bara invänta våren.
Lova och Alvin sopade bra igår och fick en massa snask överallt som de kom hem med. Maken körde omkring med dom i hans hemby. Och så fick dom en del mandariner okså.

Och när syster hade målat nos och morrhår ville Alvin ha samma sak.RENOVERING

Just nu pågår fullständig bloggrenovering och den är inte klar. Inte ens headern är helt klar, jag får något att syssla med då min man är bortrest sedan. Men nu skall jag pausa av och samla ideér.

RESA BORT

Min man skall resa bort med jobbet. Ibland gör dom det. Nu skall dom resa till Estland igen. Jag blir lite avundsjuk, jag vill också resa bort fast med min familj.Nu åker dom bara en massa karlar från jobbet fast dom har säkert jätteroligt ändå.Så skall man var gräsänka hela helgen så jag hoppas vi får vara friska iallafall. Men det borde vi väl,vi har ju haft vår magsjuka precis nyligen. Idag skall Lova på talterapi igen men denna gång går jag med henne medans Alvin är med farmor.

SÅ VAR DET

Så var det de här med bloggdesignen jag aldrig kommer till skott med. Inget vettigt om mig bara en bild och att jag är en morsa och vanlig typ. De flesta morsor är väl vanliga mer eller mindre i olika utsträckningar. Nej nu skall jag ta tag i det. Jag lovar...Är bara så in i nordens... Ja jag har inte någon fantasi till att designa blogg helt enkelt och därför har den förblivit så där tråkigt. Fast den är iallafall inte plottrig. Jag tycker inte om röriga grälla bloggar med en massa skräp i. Det stör. Och har du ljud i bloggen stör det ännu mer. Jag har alltid ljudet av tills jag vill lyssna på tex youtube osv. Jag vill bespara mig en eventuell hjärtattack. Så var det med det. Men jag skall börja spåna ihop något...försöka.
Så tills vidare har jag en som blogg själv använder sig av.

KILLAR KAN VISST HA ROSA

Killar kan inte ha rosa för då är man "tjej" eller bög osv. Detta börjar redan när barnet finns i mammas mage. Rosadiskussionen samtidigt man diskuterar jämnställdheten. Pappa vid spisen och mamma på jobbet osv.
Nu kanske inte alla sorters rosa med glitter och glam är så där jättefint på pojkar. Men om man letar och vet vad man vill ha så hittar man faktiskt UNISEXrosa.
Det vill säga rosa som de flesta småkillar kan/vill ha för det är fint. Jag erkänner dock att jag nog tittar lite om det är nån pojke med puffärm. Barnen kan ju i en viss ålder börja välja kläder själv men det finns ju de föräldrar som envisas med att bara klä barnet som barn och det är ju också rätt men det är knappast kul för Kalle 3 år på dagis när pojkarna frågar om han lånat syrrans tröja eller om han blivit flicka. Avundsjuka kanske eller så börjar snedställda jämnställdheten i mammas mage redan. Inte vet jag. Alvin hade en röd vagn också som nyfödd och jag är inte nån "feminstisk flata" eller annars bara feminist.

Spana in Alvin i hans nya, men tyvärr för stora Nova Star tröja med scootern på. Han är jättestolt över sin tröja, inte för att den är rosa (ännu) utan för att den har ett FORDON på sig.
Ännu mer + med denna tröja är att den visar att  man kan va flicka och också tycka om fordon. Och vara pojke och tycka om rosa.
Jättebra!

Nova Star tröja från Baobabbaby

LITE SÖNDAGSMODE

Alvin i nya Nova Star byxorna jag köpte förut och så favorittröjan från Molo.SÖNDAG

Makaronilåda i ugnen,tvättmaskinen går, maken i skogen och Lova med farmor.Ungefär vad som händer just nu. Fast tidigare var barnen ute och byggde snölykta,snögubbar m.m med pappa.Imorgon skall jag nog förska få makens födelsedagsmiddag på grej. Skall fundera ut efterrätt ikväll samt packa ett huutopaket.


FALSKA SNIGLAR

Idag så fick jag kommentar i min blogg av en kille och kikade tillbaka lite i hans blogg och upptäckte att han hade ett recept hos sig som heter "falska sniglar" och är tydligen gjorda på champinjoner.
Eftersom jag gillar svamp och vitlök och ost så kommer jag att testa det där receptet sinomtid. Jag skulle ju göra en god middag åt min man som fyllde år i fredags och så däckade vi i magsjuka istället. Men nu vet jag vad vi kan testa som förrätt iallafall. Jag håller bara på spånar på en god efterrätt för till huvudrätt skall vi äta nötinnerfilé och vitlöksgratäng är tanken.

Receptet jag fann hos honom hittar du [här] och det är jätteroligt med steg för steg bilderna han gjort.
Jag ser framemot att testa dom. Tack Toby för att du berikat mitt matlagningsintresse med ett nytt intressant recept att prova på!

MOONKIDS

Här är Alvin i moonkids kläderna. Byxorna hamnar i växalådan då dom var väldigt stora, stort glapp mellan 74/80 och 86/92. Och de andra vi hade i numret under var urvuxna.Tröjan är jättefin. Smal och ribbad.
TVÄTTA TVÄTTA

Tvätt,tvätt och massa tvätt blev det under magsjukan här.Mest handdukar som agerat underlägg i sängen när Alvin mått dåligt.
Och något lakan,dynvar och annat smått + alla vanliga kläder som förbrukas. Det hinner knappt torka innan det är en ny stor laddning med tvätt. Tänk om man hade en torktumlare vid sådana här tillfällen. Och hur funkade allt förr i tiden det är en mardröm att tänka. Då familjerna kokade tvätt/gnuggade med bykbräda osv. Usch....vad hemskt. Men på något vis funkade det väl för dom med. Man är nog ändå rätt bortskämd. Nya tättmaskinen fungerar iallafall fint. Och jag mår bra igen. Alvin mår lite illa ännu ibland samt maken.
Lova är frisk helt hon med.

MAGSJUKA

Jag och Alvin har legat i magsjuka sen igår kväll/natt så jag har inte orkat blogga idag. Jag återkommer förhoppningsvis imorgon med bilder på Moonkidskläderna som damp ned i lådan idag.
Hoppas ni mår bättre än vad vi gör.

NOVA STAR SHOPPING

I väntan på en massa paket har dessa flyttat in i Alvins byrå. Nova Star ofcourse.
Snart måste jag erkänna, har han till stor del bara märkeskläder. Okej inte snobbmärken som Dior och Armani men märken som inte är H&M och KappAhl alltså.
Lova har mest blandat hon men sedan är hon expert på att "förstöra" kläder med olika fläckar osv.
Mammas busjänta det. Fast snart har hon 3 par Nova Star byxor i sin byxsamling.Nova Star 39€  27.30€ på Coola barn i Mariehamn

MOLO NYHETER

Molo har kommit ut nu med en massa fina print.
Jag har hittat ett plagg som jag måste ha åt Lova. Det kommer att bli så snyggt med en snygg jeanskjol. Och nån snygg tröja till. Det skall tydligen komma nån passande klänning till dessa från Molo också hörde jag.
Deras dalmatinerprint är också ganska fint.
Tightsen från Molo som Lova måste ha!

SOVMORGON

Idag fick jag och barnen sovmorgon. Lova är på bättringsvägen nu hoppas jag. Dock är hon inte så sugen på mat än men det kommer väl. Ännu har jag och maken samt Alvin klarat oss men men, ännu skall man inte ropa hej.
Jag skall strax sätta igång och koka risgrynsgröt. Jag hatar då den bränner i plattor så jag fick ett tips om att lägga mynt under grytan. 3 st 5 centare men inte vet jag om det hjälpte så mycket, kanske lite. Nu har jag kört med att koka gröten i micron. Det funkar men det känns ju mer äkta på platta.

Hur gör ni för att det inte skall bränna fast? Jag rör och rör på låg värme men ändå tar det fast.

PACKA PAKET

Måste packa huutopaketet ikväll samt maila vinnaren mitt kontonummer men först skall jag lägga barnen Lova har varit magsjuk så hon var inte i parken idag. Nu får vi se om vi andra klarar oss eller inte. Hoppas kan man. Min man fyller år på fredag så det vore tråkigt med magsjuka i huset då.

SAKER JAG VILL HA

Det finns alltid en massa saker man vill ha. Man vill och vill och vill...
Just nu skulle jag vilja ha spottar. Sådana där snygga lampor som tydligen alla?! har nu förtiden. Jag vill också ha. Min man är så lång och vi har lågt i tak i köket. Ett äldre torp man bor i. Han har fått för sig att han skall slå huvudet i någon av de där spottarna som sticker ned.
Själv bekymrar jag mig inte för att slå i skallen någonstans. Jag är så kort. Jag vill ha nya gardiner också. Fast det nämnde jag förut att jag skulle kolla på, det var då jag råkade kolla på spottar också. Det blir bara så dyrt. Fast åandra sidan när jag köper mycket barnkläder så skall jag väl ha råd med både gardiner och spottar också.
På tal om helt andra saker kanske man skulle fundera ut vad man skulle vilja ha till middag imorgon. Kanske kyckling.

TRETTONDAGEN

Jag är så senil ibland,tex att jag inte kom ihåg att det var en röd dag idag och tänkte att vi skulle åka och handla. Nog har kanske något öppet men förövrigt så klarar vi oss bra tills imorgon. Var jag som ville fylla på nya kylen bara.
Tvättmaskinen funkar fint iallafall. Trots alla knappar och finesser fick jag igång den på första försöket.Kanske att jag inte fick alla inställningar prefekt men jag fick igång den. Och det är bra gjort med tanke på att jag är ganska oteknisk. Tror jag. Nog för att jag formaterar datorn ibland.
Jag tänkte försöka använda denna dag till att städa. Och kanske hinna kika på köksgardiner på nätet eller något. Ja och så skall jag snart ut med vagnen också och lägga Alvin.
Får smått ångest att vardagen är tillbaka imorgon. Allt återgår till det gamla vanliga. Jag blev bortskämd med att ha familjen runt mig i några veckor.

NOVA STAR

Nova Star är ännu ett märke jag tycker om i klädväg åt mina barn. Här finns jeans, mössa, lurvjacka för att nämna några saker. Snart utökas gaderoben med winter army byxa åt Lova och en ljusrosa tröja med en scooter på åt Alvin.
Tanken var att jag skulle ha dessa gråa army brallor åt Alvin och bryta av det gråa med den ljusrosa tröjan men då jag lagt min beställning så fick jag svar av firman att strl 86 var slut. Då tog jag ett par åt Lova istället.
Nu har jag köpstopp ett tag. (Dvs tills jag hittar något nytt fynd.)
Byxorna och tröjan var på rea dessutom, det är sällan NS reas ut på nätet tycker jag.

Bild lånad från google.

NYA VITVAROR

Idag så köpte mannen ny kyl. Behövdes!!! och.....
 

En ny tvättmaskin. Som också behövdes. Oj vad jag längtat efter dessa saker.
Jag är typ....jätteöverlycklig. Dom är fina, fina, fiiiina.
Bara denna gjorde att jag typ fick en jättestor lust att städa badrummet ordentligt imorgon och iviga maskinen för ikväll hann vi inte för vi var borta + att mannen och sonens gudfar bar in vitvarorna.
MÅNDAG

Så börjar veckan igen. 2 dagar ledigt kvar för Lova och maken. Märkligt hur fort denna långledighet gick.
Snön ligger kvar på marken ännu och verkar stanna ett tag, då kan barnen åka pulka i parken.
Idag skall vi bara vara hemma förutom att Lova åker med pappa på första talterapin idag. Sedan kommer en kompis hit för att hämta lite råddjurskött.
Igår innan jag gick och la mig så låg Alvin helt utslagen och sov med öppen mun så jag tog en bild på honom innan jag stängde av nattlampan.
Själv sov jag ganska bra inatt. Iallafall bättre än natten innan. Barnen och maken sover ju alltid bra tycker jag,överlag. Och egentligen jag med, men sen kommer det sådsana där nätter då jag sover sämre. Fast kanske de flesta gör det ibland.ÄLSKAR ÄLSKAR ÄLSKAR

Lova och Alvin, dom är så gott som alltid tillsammans. De bråkar sällan och dom är helt busiga, påhittiga, underbara, ljuvliga och dom är VÅRA. Tänk att man kan skapa något så här fint.
Jag kan inte tänka mig livet innan dom. Det är nu livet har börjat på riktigt, fått en innebörd, en betydelse. Att få älska innerligt och djupt och ta hand om, se till att ens barn är trygga,mätta och får kärlek och omtanke och allt där till. Tänker på de barn som inte känner sig trygga,älskade,mätta osv.
Är glad att vi faktiskt har det så bra som vi har det. En stadig och trygg relation ( 10 år har vi varit tillsammans snart fast säkert finns de dom som har 10 dåliga år också). Mat alla dagar på bordet och ingen ekonomisk kris. (vilket säkert kan drabba vem som helst såklart med otur)
Och det finast av allt är när barnen pussar och kramar en och säger att dom älskar en och man kan bara säga samma sak åt dom, och om man bråkat lite innan om en påklädning eller plocka upp sakerna så är det förlåtet och man ser framåt igen. Precis som det skall vara.
                                           

                                                                                                                        

   Busiga barn i sängen.


 


 

HUMMEL

Satt och pratade med en kompis på msn så satte vi igång att nätshoppa lite kläder tillsammans. Jag beställde hummel.
hummel är ett danskt märke och någon har kanske egna hummelkläder t.om
Nu väntar jag en massa rolig post med andra ord. Appaman, Moonkids och hummel. Och imorgon skall jag rensa i barnen skåp. Bort med gammalt och smått och tråkigt. In med nytt,fräscht och fint.Byxan finns på Babyshop för 15.54 € för medlemmar
Bild lånad från deras sida.

MERA SNÖ

Det har kommit mera snö ännu och inatt var det väldigt kallt. Jag är lite trött idag. Hade svårt att somna, tycker jag ofta har svårt att somna även om jag inte har nån egentlig orsak. Min mamma var lite likadan.Känns som om någon borde klubba en klubba i min skalle eller ge mig 5 ungar till så jag blev trött. Någon som behöver nattlig energi? (Och ge mig lite morgonpigghet)Blir att ta en promenad med vagnen idag så man färsknar till lite då man låg och vred sig inatt. Annars blir det en lugn dag.

MOONKIDS

Ännu har jag inte bilder att visa men jag har shoppat lite Moonkids barnkläder.På rea.
Nu just har Keltainen rea på dom.
Moonkids är så retro det bara kan bli, om man nu gillar det. Och jag gillar att blanda retro med nytt.
Om du vill titta på kläder från Moonkids (bara ett litet urval) kan du titta [här] och bläddra med pilarna. Och på Keltainen såklart.
Just nu har jag även ett par bruna superretro Moonkids byxor ute på huuto på aution i 74/80. Du hittar auktionen [här]
Kläderna är fina, och 70-tals inspirerade och ganska små i storlek tycker jag, åtminstone frottébyxorna.
Nu gillar ju inte alla 70-tal så värst mycket men för er som gör det, och inte upptäckt Moonkids, ta en titt.

SNÖLANDSKAP

Nu har det kommit en hel del snö. Vackert ute nu. Men kallt. Varit hos svärmor och ätit älgsoppa idag och det var jättegott och så blev det mycket soppa så vi kan äta imorgon igen av det. Till efterrätt åt vi blåbärspaj med vaniljsås.
Nu är man bara så mätt. Jag har tagit en varm skön dusch och sedan efter Bompa skall barnen i säng.

Fotot taget från svärmors trappa på vägen samt sjön nedanför.


SAKER SOM ÄR NORMALA?

Jag fick en länk av en vän över msn som finns på FL om saker som folk sysslar med. Sådana där äckliga saker.
Folk har fantasier och vanor och gör det mesta tydligen.
Som att ta makens sperma och ha i sockerkakan och bjuda vännerna på fika sedan. Det var en av de äckligare.
En annan som brukade syssla med sex i tvåan brukade rensa där i,med fingret för att försäkra sig om att det var rent.
Folk leker så jävla fina men egentligen är alla lika förbannat äckliga mer eller mindre. Kanske inte så illa som de jag nämt ovan men iallafall.
Jag blev smått äcklad och hysteriskt fånleénde av att läsa den där hemska tråden. Yäääuck. Skiter i om folk fiser och kollar sina bajspapper men att tömma kondomer i smeten och sånt där...Nej där är gränsen nådd.
Sen om de som skriver vrider på är en annan sak. Eftersom man inte kan se anonyma trådstarter som oinloggad på FL så tog jag en liten skärmdump som bevis.
Ha en fortsatt trevlig fredagskväll med era fina (o)vanor.


FREDAGKVÄLL

Just tagit en varm skön dusch och skall precis fixa barnen för kvällen och sängen. Varit och småhadlat lite och jag hade turen att svärmor ordnar med älgsoppan imorgon. Maken är ändå borta imorgon då han lovat en kompis hjälp med att hugga skog. Så då är man gräsänka några timmar. Han påstod att han måste jobba med något tyngre för att orka äta mycket soppa. Hoppas att den blir god också, men det tror jag för svärmor misskyckas sällan med maten.
Och så slipper jag ordna med det, bara att sätta sig vid dukat bord.
Och vad är bättre än det?! Nog för att jag tycker om att laga mat. Jag flyttade hemifrån då jag var 16 år  (snart 14 år sedan) och lärde mig laga maten då, dvs inte micra en massa pizza och piroger utan det blev att lära sig lite allt möjligt. Mindre roligt är ju att diska men men...

VINTERPROMENAD

Skall strax bege mig ut med Alvin i vagnen på en vinterpromenad. Är vackert väder ute och han skall ändå vila. Fast först skall han och Lova titta på Rorri racerbil. Det är åtminstone Alvins favoritprogram.
Efter Alvin sovit skall hela familjen, dvs jag,maken och barnen åka och handla. Nu går sista dagarna av ledigheten fort och 7 januari börjar både Lova och Daniel i parken resp. jobbet igen. Och på måndag börjar Lovas talterapi. Nu borde de nog få koll de bokstäver hon har svårt med. (Som R.) Och nu börjar Lovas sista parktermin också. Lite tråkigt och vemodigt, men kanske att Alvin börjar där sedan. För det är en bra park med bra personal.

ÄLGSOPPA

Jag satt och letade recept med älg och tänkte mig en eventuell god värmande soppa. Iochmed att jag vet att rådjurssoppa är oerhört gott måste ju även en älgsoppa vara god. Jag lyckades få tag i Åländskt älgkött, även om min man jagar har deras jaktlag inte fått någon älg att skjuta på många år. Är ganska dåligt med dom på vissa ställen här och mer på andra antagligen.
Efter lite letande hittade jag en som påminner om råddjurssoppan svärmor kokar ibland. (alldeles för sällan)
Dock utan lök i.

Köttben av älg, helst med mycket märg

Gul lök

Palsternackor

Rotselleri

Morötter

Lagerblad, 2 st

Salt och hel vit-och svartpeppar, efter smak


Tag fram en stor kastrull. Lägg ner köttet och koka upp med mycket vatten, som du sedan slår av. Gör detta två tre gånger.

 Lägg sedan ner köttet och den hela gula löken i den rengjorda kastrullen igen och häll på vatten, så att det täcker köttet. Salta och peppra och lägg i två, tre lagerblad. När du kokat i ca 1, 1/2 timme, så smått, så  lägg ner rotsakerna. Koka klart tills köttet lossnar från benen och rotsakerna känns mjuka. servera med kokt potatis till för dem som önskar det.


1 JANUARI 2009

Nytt år nya saker att göra och se framemot. I år så händer bland annat följande saker.
Jag och min man "firar" att det är 10 år sedan vi träffades. Vi firar våran 1 åriga bröllopsdag och så fyller jag 30 år.
Lova börjar 6 års verksamheten inkommande höst och jag skall vara mammaledig hela 2009. Det är lite av de större sakerna som händer.

Jag kommer att införa en räknare på min blogg också som börjar från 0. Jag fick inte riktigt till det förut. Mest av lathet och för att de jag haft och kollat på verkat opålitliga och även räknat mig själv med i besöken.
Genomsnittligt har jag omkring 20 läsare *impfaktor, varje dag men det kan också gå upp mot 40-50. Så c.a 140 besökare i veckan minst och lite + ibland. Inte sådana extrema mängder men jag skriver nog inget spännande heller som lockar större skaror.

Nå, läsare...Gav ni nyårslöften igår? Och vad skall ni göra under 2009?

RSS 2.0