VECKA 23

Nu är vi ju inne i vecka 23. Fortafarande ibland känns det som om tiden sniglar sig fram samtidigt som det går fort. Det är ju onekligen en annorlunda graviditet, samtidigt som man skall vara glad och förväntansfull så tar sorgen efter Lova också stor plats. Och det måste den få göra. För det är också sorg över att dessa syskon inte får lära känna varandra och växa upp tillsammans och mycket där till. Men vid varje spark bebisen ger, om man är låg just då, så piggar dessa alltid upp och man blir varm inombords.


Mer om vecka 23.

Barnet väger runt 500 gram och är ca 29 cm långt från hjässan till hälen. Storleken kan jämföras med ett smörpaket. Bukspottskörteln utvecklas och börjar tillverka hormoner och insulin. Insulinet transporterar blodsocker till cellerna. Barnet utforskar sin kropp med sina händer och kan nu suga på tummen. Livmodern sträcker sig ca 3 cm över naveln. Barnet börjar få hudpigment, men huden är fortfarande mycket skrynklig. Svettkörtlar har utvecklats och huvudet har fått mer hår. Om barnet föds nu finns det en liten, liten chans att det överlever. För varje dag som går ökar oddsen att barnet klarar sig.

 

Kvinnan kanske nu har gått upp ca 7 kg. Det är vanligt att känna sammandragningar ibland, men detta är inget som är farligt för barnet på något sätt. Sammandragningarna är ett sätt för livmodern och kroppen att träna inför förlossningen. Om man har besvär av mycket sammandragningar kan det vara ett tecken på att man behöver ta det lugnt och inte stressa. Om kvinnan är stressad och har hög puls får barnet i magen automatisk högre puls. För att koppla av kan kvinnan vila minst en timme varje dag, utöva yoga, lyssna på lugn musik eller liknande.






Kommentarer
Postat av: Bitte

Glad fortsättning på julhelgen! Jag märker tydligt av om jag är stressad, eller när jag har varit. De två senaste gångerna jag skrev tenta i skolan blödde jag näsblod och fick sitta där med papper i båda näsborrarna. :P Fast det händer lite titt som tätt hemma också och det går som tur var snabbt över. Sammandragningar har jag också, fast inga som gör ont och det är bra! Kram.

2010-12-25 @ 14:30:24
URL: http://bloggen.fi/paradox
Postat av: Elionore

jag kikar in för att önska dig en riktigt god jul.

2010-12-25 @ 22:52:05
URL: http://tynellelionore.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0