VECKA 27

Vecka 27 av c.a 40 i gravidteten har jag nått nu. Barnet rör på sig ofta och har ganska regelbunda tider av sov och vakenhet, besvarar smekningar och lätta tryck utifrån med sparkar. Den trycker på mot revbenen och ibland har man tungt att andas. Nu närmar vi oss snart den officiella enligt medicinska termen höggravid.


Men annat som "händer" nu i vecka 27 är:


Bebisen

Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1.2 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större.

 

Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel.

 

Du

Nu når livmodern din bröstkorg, vilket kan göra dig andfådd, om du inte redan är det. Från och med nu och under de sista tre månaderna är det inte ovanligt att drabbas av kramp i benen, hemorojjder, åderbråck och klåda på magen. Inte så kul?

 

Tja, inga hemorojjder och inte heller åderbråck här ännu, tack o lov.

 


Den som vill och inte vet och ännu ej röstat får gärna rösta där i menyn till höger vem ni tror det är som gömmer sig i min mage. Jag får se hur länge vi suger på karamellen för er bloggläsare. Jag brukar vara ivrig att berätta om roliga nyheter liksom de flesta andra bloggare men nu har jag faktiskt varit tyst i över 2 månader redan och bara några vänner vet vem som gonar och växer i min mage.

Kommentarer
Postat av: Malin - Väntar en flicka i april <3

Åh vad kul! 26 april på min födelsedag då :) haha

Får man fråga varför du eventuellt ska göra ett planerat snitt? :)



2011-01-21 @ 19:25:47
URL: http://bulleiugn.wordpress.com
Postat av: Malin - Väntar en flicka i april <3

Okej, då förstår jag! Vad tråkigt att det blev komplikationer men vad skönt att det går att lösa.

Ska bli roligt att höra när du får tid till det! :)

2011-01-21 @ 19:36:10
URL: http://bulleiugn.wordpress.com
Postat av: therese

Vill inte tjata då du inte vill avslöja könet så jag har varit tyst som en liten mus ang det, men nu när du själv tar upp det kan jag ju säga att jag e supernyfiken hihi. Jag röstade på pojke men då jag ALLTDI tar fel kommer det ut en tjej bara för det =) Kul med bebis har en dotter som närmar sig 3 år, jag vill ha 5 år mellan mina barn, om man nu får lov att bestämma då. Min dotter blev jättesjuk i söndags, vi åkte in och hon var apatisk åt inte eller drack hade svåra magsmärtor. Dom testade för leukemi å andra sjukdomar. Den ångesten var hemsk innan vi fick veta att det var ett aggressivt virus, dottern fick närings o vätskedropp och har repat sig. Men då jag läst din blogg och många andras flög tankarna genom huvudet. Såg många svårt sjuka barn på sjukhuset, utan hår svaga i rullstolar. Livet är skört och man får ta vara på varje minut, man vet aldrig vad som händer. Det är så fruktansvärt att barn drabbas dom skall vara friska och leka inte vara svaga sjuka eller framför allt döda =( Tänker ofta på er, nästan dagligen! Kramar

2011-01-22 @ 11:26:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0