VECKA 33

Nu är vi i vecka 33 och ungefär då händer detta med bebisen i magen. Nu är det bara en lång väntan medan bebisen göder på sig för allt är ju annars färdigt på den annars.


Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå. (Stämmer nog ditåt då min vägde 1,933 gr på tillväxtultrat i tisdags den 1 mars, och då sa han att den låg lite över för de flesta ligger på 1,8 då)

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

 

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

 

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

 

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

 

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

(Viktökningen för mig är nog mycket mer än det där lilla, närmare 18 kg. Tippar på en slutvikt på c.a 20 som med de andra barnen)

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

 

Annat som kan vara kul att veta är att jag haft totalt ointresse för godis. Inte salt godis direkt men just godis som är färgade och söta och klibbigt äckliga, sånt jag annars gillat. Under de här 8 månaderna har jag aldrig ätit så lite godis någonsin i mitt liv tror jag. Det är ju förvisso bra. Choklad är däremot okej men heller inget jag tryckt i mig av. Däremot har jag varit svag för hembakade bullar och kakor. De köpta är för "söta".

Inte har det dykt upp cravings heller som med de förra barnen. Med Lova blev jag tokig i O´boy, kall sådan och apelsinjuice i litervis. Liksom salt och fet mat med Alvin. Men denna gång faktiskt inget speciellt alls.

 

Ser man på första bilden nedan kan det vara svårt att tro att jag gått upp c.a 18 kg redan. Det syns kanske inte så mycket men jag har nog satt på mig jämt för delat. Men jag vägde bara 50 till mina dryga 1,52 cm då jag blev gravid också.

 

 

 

 

Ser lite glåmig ut på bilden ovan, den nakna osminkade sanningen är det visst.

Och i en helt avslappnad position ser man onekligen stor ut, eller?


Kommentarer
Postat av: Kia

Jag tycker att du är jättefin med din stora "badboll"till mage.Lustigt det där med vikten,själv ökade jag 2 kg vid varje graviditet.12 kg med Linus,14kg med Robin och 16 kg med Simon och då var han den som vägde minst av dom(3.6kg)Låt oss hoppas att veckorna springer iväg nu så det snart är dax....Ha en fin helg Kram Kia

2011-03-04 @ 11:13:23
Postat av: Anonym

Jättefin är du!

2011-03-04 @ 13:04:28
Postat av: Hannas pappa

Fin, så fin!

massmis med

Niklas

2011-03-04 @ 13:47:18
URL: http://hannagull.wordpress.com
Postat av: Mia 18år - Mamma till William och Marcus

Vad mysig mage du har! :)

Nästan så att jag saknar att vara gravid :PKram Mia

2011-03-04 @ 17:09:42
URL: http://snuttegubbe.blogg.se/
Postat av: sandra

ja det är alltid kul å ha sen så man kan kika tillbaka :) har tagit en magbild nästan varje vecka och man ser verkligen förändringen :) okej sitt, nnå speciell anlednign varför just snitt?

2011-03-04 @ 19:49:19
URL: http://sandraleinonen.bloggplatsen.se
Postat av: Lotta

Å va fin du är! Såå vackert med gravidmage! Hoppas mössorna blev uppskattade =) Jag har själv den lilla babymössan till min Emma nu. Gillar att den ser så retro ut ;)

2011-03-04 @ 21:06:46
URL: http://esmeralda71.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0