VECKA 36

Vecka 36, kanske magen börjat sjunka lite nu vad det verkar. Ilar ibland "därnere" och man har svårt att gå och de flesta som varit gravida vet vad jag menar med ilandet. Fast även om den ser ut att börja sjunka nedåt på bilder att döma och i spegeln så känns det som revbenen skulle gå av om man klär på sig sockorna.
Idag är det max 27 dagar kvar till planerat snitt inte mer. Och 5 april är det sista ultraljudet och samtalet. Då vet vi 100% när bebisen anländer.


Annat som vanligt:

Mamman:

De flesta barnen ligger med huvudet neråt nu men ungefär 3-4 % ligger kvar i sätesställning. När barnet fixerat sig kan det kännas som du har en kokosnöt mellan dina ben. Det är viktigt att försöka upptäcka sätesbjudning innan förlossningen för att man ska veta hur man ska förbereda sig inför den. Har modern rymligt bäcken kan i vissa fall bli tal om en normal förlossning. Man kan försöka vända fostret några veckor innan beräknad förlossning men ibland vänder fostret tillbaka. Ett vändningsförsök går till så att man först får ligga kopplad till en ctg som mäter hjärtfrekvensen i en halv timme. Sedan får man Bricanyl som är ett muskelavslappnande läkemedel som ska få livmodern att slappna av. Läkaren tar i och försöker tvinga runt bebisen inne i magen. Det kan göra ont på kvinnan när man försöker vända barnet. Inom en del Landsting så väljer man att rutinmässigt utföra kejsarsnitt vid sätesbjudningar. Det finns en del olika fosterställningar men vanligast är huvudet neråt.
Nu kanske du åter drömmer en hel del igen och då ofta förlossningsdrömmar. Det är ditt undermedvetna som håller på att bearbeta vad som komma skall.

Barnet:

Många kvinnor tycker att fostret rör sig mindre och mer sällan från och med nu.
Föds ditt barn i vecka 36 så klarar den sig oftast alldeles utmärkt. Hjärnan är färdigväxt och mogen för livet efter förlossningen. Fostret fortsätter att växa och skruvar sig nedåt i bäckenet. Du kan till och med känna en lättnad och kunna andas lite enklare. Detta gör också att du kanske få gå på toaletten oftare också. Skulle förlossningen starta nu så gör man antagligen ingenting för att förhindra detta. Huvudet är 9 cm i diameter.
Den genomsnittliga vikten på barnet är nu 2750 gram och längden runt 46 cm.

Kommentarer
Postat av: Ann-Sofi

Oj, nu börjar du verkligen se mogen ut. Hoppas allt går bra sen när det väl är dags för Lykke att titta ut. Jättefint namn btw!

2011-03-24 @ 14:48:47
Postat av: camilla

Hej!

Vilken härlig mage! Go o rund.

Kramar Camilla

2011-03-24 @ 20:15:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0