ATT TA BESKEDET

Hur fixar man att ta ett sådant besked att ens barn har cancer, det har jag alltid undrat över men nu vet jag. Jag vet hur det känns att komma in i läkarens rum, hur de ber en sätta sig ned. Hur de tittar på en utan en antydan till att ha ett leénde att bjuda på, hur man redan då börjar ana att något inte är som det borde vara.

Hur man hör när läkaren säger orden man inte vill höra. " Vi har hittat något " osv. Hur de tittar på en och inväntar reaktionen från åhöraren.

Själv snurrade det mest runt i huvudet på mig. Det var hemskt rent ut sagt. Jag reagerade inte så mycket just då känslomässigt eftersom jag inte så lätt börjar grina rakt ut. Min man reagerade nog starkare. I bilen var jag dock hemskt ledsen. När vi bara visste att de hittat något som inte skulle finnas där. Hur man längtade att få veta mer säkert vad det var för sort de hittat och vart den satt. Läkaren här ville ju inte direkt säga cancer men de kallade det tumör. Men självklart förstod vi fast vi försökte blunda och hoppas på att vakna upp ur mardrömmen.

Helgen efter beskedet var den livs värsta i mitt liv. Jag har nog aldrig haft så jobbigt som då, inte ens när mina föräldrar var cancersjuka eller dog. Det här var fruktansvärt, helvetet på jorden. Vi längtade bara i väg till Uppsala, dit till specialister och trygghet, de som skulle få mera koll på läget.
Fortfarande fast vi börjat komma igång med behandlingar och medicinering är vi smärtsamt medvetna om att det finns olika sätt det slutar på. Många klarar sig. Somliga kommer att dö och några få senare efter friskförklarandet kommer att drabbas av återfall.

Man kan bara leva i nuet och hoppas på det bästa men det är förbannat svårt. Jag försöker tänka mig livet i olika situvationer just nu. Ett där Lova är frisk och ett där hon en dag kanske inte finns, det är en sjuk tanke jag bara tänker, för att kunna vara förberedd mentalt. Ni med friska barn som aldrig ens varit i närheten av det här förstår knappt och tycker kanske man är galen som ens tänker så långt. Man tänker ju inte på sådant när man har ett friskt barn menar jag, helt naturligt att inte göra det och bara tänka att det är hemskt om sådant händer, men befann ni er i samma situvation kan jag garantera att ni skulle ha lika märkliga funderingar. Tro mig för min sa då jag berättade det, att så tänker han med. Jag tror som jag nämt förut att det är ett sätt att kunna vara lite förberedd på om det värsta skulle inträffa, att man har försökt föreställa sig känslan. Men det blir ändå aldrig som man föreställt sig.
Och fortfarande känns allt orättvist, ologiskt, mardrömslikt och som en hemsk skräckfilm, en som är på riktigt och inte på film så man att kan stänga av.
Lova på Uppsalas barnonkologiska avdelning 95 A.
Den stora killen är jag moster till så han är en lite äldre kusin till Lova.


Kommentarer
Postat av: sanna

det är så sant. har man inte varit i den sitsen så kan man inte veta hur man reagerar i en sådan situation...

det är en förälders största, vidrigaste mardröm och det är fruktansvärt att någon ska behöva genomlida det... jag känner inte dig men jag tänker på er ofta...Massa kramar!!! / Sanna Wintherhamre (Elise o Fionas mamma)

2009-08-09 @ 23:17:43
URL: http://www.metr
Postat av: Erika

Ha många gånger under dessa veckor funderat över hur man hanterar en situation som er, hur man tänker o fungerar. Men det går nog inte o föreställa sig. Kan mycket väl förstå att man går o tänker sig det värsta scenariot. Många gånger om dan går tankarna ti er o lilla Lova. Hoppas verkligen så innerligt att allt kommer att gå bra. Många kramar Erika

2009-08-09 @ 23:20:46
Postat av: Imsa

Är inte opticusgliom en godartad tumör = benign = inte cancer? Cancer är väl bara elakartade tumörer = maligna. Då betyder det väl att det är en jobbig sjukdom men inte cancer fast hon får cellgifter och andra mediciner. Rätta mig gärna om jag har fel.Jag har också haft en hjärntumör (microadenom) på hypofysen som jag fick medicin emot (bromokriptin), men det var ingen cancer utan en godartad (benign) tumör som krympte av medicinen.

2009-08-10 @ 15:22:54
URL: http://imsavimsa.blogspot.com
Postat av: Jenni, Eltons mamma

Jag önskar att jag aldrig mer skulle behöva läsa om fler barn som drabbas av detta monster som cancer är! Jag skulle så gärna vilja säga till er att allt kommer att gå bra... Men jag kan inte ljuga för er, men jag kan garantera er att om ni inte redan upptäckt det så kommer ni väldigt snart att märka hur otroligt mycket man kan orka bära, hur stark man kan vara som förälder! Det finns inget annat val, tyvär! Och våra älskade barn är helt fantastiskt starka! Jag önskar er all lycka och all styrka jag kan uppbringa!

Många kramar

2009-08-10 @ 22:28:36
URL: http://www.jenni80.bloggsida.se
Postat av: Oca

Kan inte säga att jag vet hur ni har det, men kan lite relatera till situationen. Dom där 10 sekunderna "förlänge" som läkaren hade stetoskopet på Vincents bröst när han var 2 dagar gammal är bland de värsta 10 sekunderna i mitt liv. Läkaren behövde inte ens säga att något var fel fattade det direkt. Och sen att höra att barnet var sjuk och möjligen led av kromosomfel. Och att vänta på prov svar och att vänta på att komma till hjärtstationen på kontroller.. Att hoppas på det bästa, men vara förberedd för det värsta, det äter opp en totalt. Men som du skrev, det är att leva i nuet och vara glad för varje sekund man har tillsammans.Massor med styrke kramar åt hela familjen!

2009-08-11 @ 08:46:08
URL: http://ocas-corner.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0