VISSTE DU ATT?

Visste du att föräldrar till barn med cancer riskerar att drabbas av PTSD? Posttraumatisk stress disorder.

"Posttraumatisk stress kännetecknas främst av återkommande påträngande tankar och återupplevelse, så kallade flash backs, av det man varit med om. Men även andra symptom, så som mardrömmar, plötsliga känsloutbrott och en allmänt ökad psykisk sårbarhet, ingår i bilden."

Källa:Barn och cancer/Barncancerfonden.

Även barnen kan drabbas.


Barn tar skada av traumatiska händelser på ett likartat sätt som vuxna, men symtomen kan variera beroende på barnets utvecklingsnivå.

Man brukar beskriva tre symtomgrupper vid PTSD:

  • Återupplevande. Typiskt för tillståndet är att barnet återupplever den traumatiska händelsen om och om igen, ofta när det försöker somna. Det är inte ovanligt att barn upprepar ett visst beteende i lek, teckningar och tal.
  • Undvikande. Barnet betraktar de hemska händelserna utifrån ett sakligt och oberört perspektiv, vilket kan tolkas som tecken på att barnet inte har blivit påverkat. Barn med PTSD verkar ofta håglösa, likgiltiga och vill inte längre leka med sina kamrater.
  • Överdriven vaksamhet. Motvilja att gå till skolan, sömnsvårigheter, retlighet och mörkerrädsla är vanligt.

Bebisar och förskolebarn kan få ångestsymtom som separationsrädsla, främlingsrädsla, rädsla för monster eller djur, undvikande av vissa situationer, sömnsvårigheter, upptagenhet av vissa ord eller symboler som kan ha ett samband med den traumatiska händelsen.

Källa: Vårdguiden.


Kommentarer
Postat av: Sara

Usch ja :-(

Själv drabbades jag av Akut Krisreaktion när min äldsta dotter insjuknade 2007.

2009-10-03 @ 15:07:09
URL: http://felicia07.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0