MOR MÄRTAS BÖN

Jag har tänkt skriva ner Mor Märtas bön länge, men jag kommer att få dela upp den då den blir lång i bloggen, jämfört med att läsa den direkt ur bok. Man finner den här berättelsen i boken " På Änglavingar " av Mariana Stjerna.
Mariana påstår sig skrivit boken för att en äldre känd herre vid namn Jan Fridegård kontaktat henne från andra sidan. Jan skall tydligen vara någon känd gammal gubbe. För henne har han berättat om den andra sidan. Boken skall tydligen innehålla en hel del information Jan kommit med från andra sidan. Jag vet inte vad jag skall tro men jag tror inte hon skrivit den för att driva med Jans anhöriga heller. Det enda jag inte blev överförtjust i var att han fått informationen att de flesta barn måste återvända till jorden efter en kort tid.
Vad är en kort tid där. 2 dagar eller 50 år? Jag vill ju hinna dit jag med och säga Hej åt min dotter om så är.


Men nu Mor Märtas bön, Jan säger sig kännt denna tant och minns henne från barndomen.


" Gamla Mor Märta hade just blivit änka. Så förskräckligt gammal var hon inte, bara sextionio. Men hon var utarbetad och sliten och nu bodde hon ensam i sin lilla röda stuga bland susande björkar och doftande liljekonvaljedungar. Det var försommartid och allt väcktes upp ur senvintersömnen och började knoppas och småle mot solen. Daggen vattnade gräset som ljusgrönt och yrvaket tittade upp ur myllan och bildade klickar av ögonfröjd.

I backen mot älven, där ekarna bildade en lummig pelarsal sken gulsipporna ikapp med solen. Mor Märta hade varken indraget vatten eller elektricitet. Hon läste sin bibel i fotogenslampans bleka sken. Hon bar vatten och ved ensam nu. När hon gick på utedasset pekade det ena hålet tomt och svart. Men locket låg mestadels på, och det hände att gumman satt där i sina tankar och klappade det så försynt. Hennes saknad efter gubben Anders var så stor att hon önskade att hon snart skulle få dö.

Hennes önskan blev till en bön. Hennes son hade farit till Amerika och visst fick hon ett och annat brev därifrån, men de var svåra att läsa och hon måste be prästen om hjälp. Det gjorde hon inte gärna för prästen bara pratade om hur bra hon skulle hon få det på ålderdomshemmet. Men se dit ville hon inte alls,  hon ville dö hemma i stugan som Anders gjort. Hest gick hon inte så långt hemifrån för tänk om Döden kom och hon inte var hemma!

Märta hade långa samtal med Döden. Hon hade hoppats på Anders skulle hälsa på henne, hon var inte rädd för spöken och vålnader. Nog för att hon tyckte sig känna hans närvaro ibland men hon kunde inte se honom.
Han kanske väntade med att bli synlig tills han hämtade henne "Fortsättning följer...det här kommer nog att bli långt tror jag, men om ni tror att ni gillar det, så ja då skriver jag hela. Och Jan Fridegård, är född 1897 och död 1968. Och var en svensk författare.

Kommentarer
Postat av: Maria

jag vill gärna läsa mer...Så go on....

Kram

2010-08-31 @ 07:59:54
URL: http://anglamammaforever.blogg.se/
Postat av: Kia

Hej,väntar med spänning på fortsättningen på Mor Märtas bön.Älskar att läsa,har ju varit bokhandlare innan jag själv blev allvarligt sjuk.Att jag inte har en egen blogg beror på att Simon totalvägrade när jag frågade om vi skulle öppna en när han blev sjuk.Den lille gossen då 12 hade en stark integritet.Naturligtvis respekterar jag min sons vilja.Har istället bloggar som jag kommenterar.Och då är det enbart änglabarnsföräldrarnas.Det var så vi lärde känna Niklas med familj.Nästa gång vi åker till Gbg ska vi försöka få ihop en fika med Maria.Det vore trevligt om vi i framtiden kunde träffas allihop!!Kram Kia

2010-08-31 @ 08:31:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0