ATT INTE VETA

Ibland stöter man på bekanta, eller ja mer ytligt bekanta också. Det kan vara någon gammal lärare, eller något affärsbiträde till exempel. Dessa vet ju att man har barn, så de kan glatt fråga hur ens barn mår och hur gamla de blivit.
Träffade på ett biträde i en butik jag handlat i sedan Lova kurade i min mage, liksom Alvin. Jag är in där ibland, nu stod jag lite med ryggen till då jag hörde ett vanligt, om jag behövde hjälp med något och sedan ett " Nej men är det du " och sedan kom frågorna, hur mår barnen osv av den intet ont vetande expediten.


Ja det är då man blir stel och famlar lite inom sig själv efter ord. " Ja, jo pojken mår bra men flickan lever inte längre, hon fick en hjärntumör och dog i maj ". Brukar jag svara ibland. Någonstans där brukar de tappa orden själva.
En del vet inte vad dom skall svara, andra ursäktar sig genast. Egentligen är det just då inte mig det är synd om som fått frågan även om det kan ta ont, utan dom, för de känner sig hemskt dumma just då, det vet jag. Man hittar nog inte ursäktande ord nog om man ställer en fråga helt ovetandes för att få ett så bedrövligt svar att ett barn dött.


I början när Lova var död ville jag undvika butiker, människor och bekanta. Jag orkade inte med frågorna om hur man mådde, även om det samtidigt var skönt att de ville visa medkänsla för de som teg var faktiskt ännu värre att uppleva. Men vissa dagar blev det för mycket oavsett. Jag orkade inte se andra små flickor första tiden, och ännu kan det göra hemskt ont att se flickor i 6-7 års åldern som påminner om Lova, små blonda som kanske har glasögon som Lova hade.


När vi reste till Tallinn i december så var det just en sådan liten flicka i tax freen som fångade min blick då jag stod i kassakön. Jag försökte föreställa mig hur Lova skulle varit just då och hur hon skulle sett ut, och att hon borde fått vara med oss och handla godis och tycka resan var rolig. Men Lova var inte där med oss och firade sin sjunde födelsedag, hennes kropp låg i den rosa kistan, nergrävd på en snöig kyrkogård. Kall och stel, ett skal. Och jag hoppas så ofta att hon någonstans är, där det är bättre än här. Alvin säger att hos Lova är det nog sommar när han funderar. Han tycker om att prata om Lova ibland på kvällar eller morgnar i sängen. Man märker hur han saknar någon att leka med hemma, det är hans storasyster som fattas honom såklart. De var sällan ovänner och de hade så roligt tillsammans allt som oftast.


Jag skriver kanske inte alla dagar i bloggen om Lova, sorgen osv nu. Men det betyder ju inte att hon saknas mindre, att sorgen är mindre. Jag andas för att jag måste, vi försöker finna en ny annorlunda vardag som blir omarbetad när den nya bebisen kommer. Alvin får axla rollen som både storebror och en ängels lillebror.
Vi får axla rollen som föräldrar till 3 barn varav en inte finns med oss här så vi kan prata och krama det. Och förhoppningsvis skall vi få ha två av dessa hos oss på jorden, och denna gång måste det bli rätt väg, inte begrava barn, utan barn skall begrava oss den dagen den tiden är inne. Gärna då de själva är vuxan.


Ni som följde bloggen i början av sorgen minns säkert Mor Märtas bön som jag skrev ner. Jag kände mig ibland som Mor Märta. Jag ville bli gammal fort och dö. Idag känner jag inte samma " dödslängtan ", för att hinna träffa Lova. Sorgeprocessen har rört på sig någonstans. Även om vissa dagar är hopplösa, så är varje kram och leénde från Alvin det som ger en ny styrka. Bebisens sparkar och längtan att träffa denne. Sakta sakta tar vi oss framåt allihopa. Men sorgen tar tid, för genom sorg finns inga omvägar, bara en väg rakt igenom. Och det är ingen skön väg att gå, den är snårig, mörk, vass och små små ljusglimtar syns ibland i den där mörka dalen.


Minnen som är fina rör en ännu till tårar, julen var jobbig och allt där Lova varit delaktig känns också svårt.
Fortfarande står hennes stövlar i hallen och hennes mössa i korgen.
Hennes kläder är vikta i hennes hylla. Det är sådant som vi ännu inte tagit undan, för så långt i sorgens process har vi inte nått. Snart har 8 månader gått. Tänk om man kunde få trolla tillbaka tiden lite, om än bara för ett dygn eller två, få krama henne igen, sjunga för henne, läsa för henne, måla hennes naglar och bara lukta på henne. Höra hennes skratt och se in i hennes milda ögon. Men istället får vi hoppas på att vi ses i drömmarna, på natten.





Kommentarer
Postat av: Kia

Allt som du skriver är så igenkännande,saknaden ,prylar,händelser,allt,allt.Simons tygskor står exakt där han sparkade av sig dom i hobbyrummet sensommaren 2007.Jag får inte flytta dom för mannen.Kunder som jag hade i mitt företag innan jag själv blev sjuk kan komma fram till mej och fråga "den lille måste vara tonåring nu"När jag berättar blir det antingen helt tyst eller så kommer tårar......Förlåt,jag visste inte......Så visst vet jag hur du känner A-M,antagligen har vi det likadant alla vi änglaföräldrar.Nu har vi fått mer snö som lagt sig över den såphala isen.Tyvärr håller man sig inne mycket nu.Kram till er.Kia

2011-01-12 @ 08:48:16
Postat av: Tina

Du skriver så gripande, Anna-Maria. Jag gråter så då jag läser och då jag för en sekund försöker föreställa mig er vardag och din vånda. Sorgen har så många steg, så många nivåer som man går igenom, ett steg i taget. Ni är på väg, men det är ingen brådska. Det tar tid. Och tiden är bra, den behövs. Stora kramar till dig och din familj

2011-01-12 @ 09:34:07
URL: http://www.troll.bloggagratis.se
Postat av: Ewa och tomtenissorna

Anna-Maria, du är en fantastisk förälder som alltid tänker på vad andra ska känna och tycka.

Du skriver så klokt och bra.

Och jag hoppas att du inte glömmer bort dig själv och din egen sorg.

Fortsätt gärna tänka på andra men tänk på dig själv och din fina familj i första hand.

Många stora kramar och tack för att du orkar dela med dig av dina tankar som vi andra lär oss så mkt av. <3

2011-01-12 @ 12:02:58
Postat av: änglamamman

Har fått den frågan av en person jag inte träffat på länge. Hon frågade hur många barn jag hade, svarade 3 och bytte samtalsämne, som tur var frågade hon inte mera. Adriàns hänger oxå kvar i hallen, än kan vi inte ta bort dem, inte än. Styrkekramar.

2011-01-12 @ 16:59:04
URL: http://www.nglarfinns.blogspot.com
Postat av: fridda

Du skriver så vackert o så gripande.Jag tänker så ofta på er fastän jag inte känner er.

Du har haft ett onödigt hårt liv,mist många nära och kära.Beundrar din styrka.Men va kan man göra annat än kämpa?

Lova finns alltid hos er <3

Kramar Fridda

2011-01-12 @ 20:07:03
Postat av: Mamma till 3 eller 4

Känner igen allt du säger. Att svara på hur många barn man har... "3 eller 4, jo, jag har nog 4, men..." För det mesta orkar jag inte längre gå in på diskussionen med folk jag inte känner, så jag svarar kort tre och byter samtalsämne. Att plocka undan saker får ta den tid det tar, och ligger de kvar för alltid så får de göra det. Det kan man bara själv bestämma hur man gör. Kram!

2011-01-12 @ 22:09:56
Postat av: Maria Nilsson

Måste vara otroligt svårt att plocka bort Lovas personliga saker, blir väl på något sätt ännu mer påtagligt att hon inte kommer tillbaka igen.

Vi som har våra barn i livet kan aldrig någonsin förstå vad du går igenom, vi kan förstå din fruktanskvärda förlust till viss del, men aldrig fullt ut.

Kramar

2011-01-13 @ 18:09:19
Postat av: Alexandra

Ååh... jag förstår att det gör jätteont. Massa kramar ♥

2011-01-13 @ 20:15:06
URL: http://whattowear.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0